Paul Wilson, Scorpion Vision:

"Het systeem werkt als het menselijk oog, maar is veel sneller en nauwkeuriger"

Een van de grootste zorgen voor telers van groenten en fruit was de afgelopen jaren de beschikbaarheid van arbeid en die zorg zal niet gauw afnemen. Het wordt waarschijnlijk nog duurder en moeilijker om werknemers aan te werven. Niet alleen de kosten en de beschikbaarheid is een bron van zorg, ook de kwaliteit van de werknemers.

Robotica is een belangrijk item geworden voor de oogst en verwerking van groenten en fruit. Met nieuwe technologieën wordt geprobeerd de arbeidsproblemen van telers en verwerkers op te lossen.

Scorpion Vision ontwikkelt al meer dan 25 jaar oplossingen voor de auto- en ruimtevaartindustrie en heeft recentelijk haar aandacht gericht op de groenteverwerkende industrie.

"We zijn nu ongeveer zes jaar actief in de AGF-sector", zegt Paul Wilson, CEO van Scorpion Vision. "We werden gevraagd om een oplossing te ontwikkelen voor het trimmen van spruitjes. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar door de verschillende seizoenen, rassen en landen van herkomst zijn spruiten er in alle soorten, maten en kleuren."

Met 3D-vision en Artificial Intelligence heeft Scorpion Vision een systeem gebouwd om het uiteinde van een spruit te trimmen en de buitenste bladeren te verwijderen. Het systeem herkent de stam ongeacht het ras en maakt de snee op een vaste afstand van het uiteinde (de afstand is instelbaar).

"Dezelfde technologie kan worden toegepast op verschillende soorten groenten, bijvoorbeeld prei. Na het wassen wordt de prei onder een camera gebracht die zeer nauwkeurig het uiteinde lokaliseert zodat een watermes met millimetrische nauwkeurigheid de wortels af kan snijden. Zo blijft de stengel schoon en intact."

Het kan ook worden gebruikt voor het ontkernen van sla, het afsnijden van de uiteinden van koolraap of om peen in sticks te snijden, maar ook om schade door koolvliegen te detecteren.

"Het systeem werkt als het menselijk oog, maar is veel sneller en nauwkeuriger. We zullen altijd mensen nodig hebben op de verwerkingslijnen, om de aanvoer te regelen en om te controleren of alles naar behoren werkt, maar op een grote preiverwerkingslijn hebben we de benodigde arbeidsplaatsen kunnen verminderen van 40 naar 6."

Het systeem kan worden aangebracht op een bestaande lijn – in het geval van het trimmen van de prei –, of als een drop-in robotcel waar een robot nodig is om de groenten op te pikken.

"De kosten zullen altijd een belangrijke factor zijn bij het installeren van een nieuw systeem, maar veel telers of pakstations kunnen zich door het tekort aan arbeidskrachten genoodzaakt zien in technologie te investeren. We gaan ervan uit dat de investering in ons systeem binnen 2 à 3 jaar is terugverdiend."

Voor meer informatie:
Paul Wilson
Scorpion Vision
Tel: +44 (0) 1590 679333 (VK)
paul.wilson@scorpion.vision 
www.scorpionvision.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven