Vormen Britse havens alternatieve route voor cocaïne met bestemming Europa?

De toename van drugsvangsten uit Latijns-Amerika in Zuid-Engelse havens suggereert dat er een alternatieve route is gevonden voor de verscheping van cocaïne naar Europa. De National Crime Agency (NCA) heeft onlangs statistieken vrijgegeven die wijzen op een toename van 161% van de hoeveelheden cocaïne die tussen begin 2020 en de eerste maanden van 2021 in Zuid-Engelse havens in beslag zijn genomen. "De stijging hangt niet alleen af van strengere controles", zegt Roy McComb, voormalig adjunct-directeur van de NCA en nu adviseur over georganiseerde misdaad.

Half maart werd in Southampton 3,7 ton cocaïne onderschept die verborgen zat in een bananencontainer uit Colombia. Het gaat om de grootste cocaïnevangst in het VK sinds 2015.

In januari werd in hetzelfde havengebied zo'n 100 kilo cocaïne gevonden in een andere lading bananen uit Colombia. Een jaar eerder, in januari 2021, werd 900 kilo cocaïne in beslag genomen. De container met bananen waarin de drugs zich bevond, werd overgeslagen in Southampton, maar was op weg naar Antwerpen.

Soortgelijke inbeslagnames vonden ook plaats in 2021, een in de nabijgelegen haven van Portsmouth en een andere voor de kust van Plymouth, met in elk geval meer dan 2 ton verboden goederen. Die zendingen kwamen respectievelijk uit Colombia en het Caribisch gebied.

"De samenwerking tussen de bevoegde instanties in Zuid- en Centraal-Amerika en het VK is zeker verbeterd. Met de EU hebben we op dat gebied zelfs een zeer goede samenwerking", vertelde Roy McComb aan InSight Crime. "Ik geloof stellig dat de cocaïnezendingen zijn toegenomen. Dat zien we deels terug in de grotere vangsten", zei hij.

Bron: insightcrime.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven