Koudebehandeling vereist bij nakende import Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

De Europese Commissie is van plan de koudebehandeling voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen van bij de start van het nieuwe exportseizoen, dat al over een paar weken begint, toe te passen.

"Brussel lijkt vastberaden over de toepassing van koudebehandeling. Dat blijkt uit het antwoord van de commissaris voor Volksgezondheid, Stella Kyriakides, op de brief die de Citruscontactgroep van de EU (Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië) op 11 januari 2022 had gestuurd naar Valdis Dombrovskis, vice-voorzitter en Eurocommissaris voor Handel, Janusz Wojciechowski, commissaris voor Landbouw, en naar Stella Kyriakides zelf", zegt Inmaculada Sanfeliu, voorzitster van het Spaanse Citruscomité. In het antwoord wordt eraan herinnerd dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de noodzaak aangeeft om koudebehandeling toe te passen om de verspreiding van Afrikaanse fruitmot in de EU te voorkomen.

De brief maakt althans het officiële standpunt van de Europese Commissie duidelijk. Maar dat vertaalt zich niet meteen in de praktische toepassing van de regelgeving. Nadat de Wereldhandelsorganisatie het Europese voorstel heeft beoordeeld en de bezwaartermijn is afgelopen op 11 april, hebben de lidstaten nog niet de technische richtlijnen ontvangen voor de toepassing van de koude behandeling. De Europese citrussector vreest dat de daadwerkelijke toepassing van de maatregel pas na het seizoensbegin zal plaatsvinden.

De Spaanse Inmaculada Sanfeliu wijst erop dat koudebehandeling "de enige oplossing is die zowel voor Zuid-Afrika als de EU de broodnodige kalmte kan bieden in deze kwestie". Met de maatregel is Zuid-Afrika gevrijwaard van onderscheppingen van Afrikaanse fruitmot en dus van een eventuele sluiting van de markt. In 2021 waren nagenoeg alle onderscheppingen – op één na – op conto van Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Daarom roept Sanfeliu op tot "onmiddellijke implementatie" van de maatregel voor sinaasappelen, zoals goedgekeurd is door het Permanent Fytosanitair Comité van de Europese Unie (Scopaff), maar de sector zal in de toekomst ook blijven ijveren om de maatregel uit te breiden tot mandarijn en grapefruit, die ook gastheren zijn van de plaag. De plantgezondheid van Europa staat op het spel.

"Koudebehandeling wordt wereldwijd erkend als een zeer doeltreffende maatregel tegen de plaag. Het doodt 99,9968% van de insecten", merkt ze op.

Bron: castellonplaza.com

Opmerking van de redactie: Op 25 en 26 april staat dit onderwerp op de agenda van het Technisch Comité in Brussel. Er is dus nog niets officieel besloten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven