Mantuafruit komt met residuvrije meloenen

Het seizoen van de Italiaanse gewassen is in week 16 van start gegaan met de eerste oogsten op Sicilië, ook al is de oogst ongeveer tien dagen te laat begonnen. Alessio Orlandi, commercieel directeur van Mantuafruit, maakt de balans op. "Zoals gepland hebben wij de Siciliaanse oogsten niet geforceerd, aangezien wij meloenen laten telen op ons teeltbedrijf in Senegal. De eerste oogsten voor de leden van de telersorganisatie zijn gepland voor rond 5 mei. Het zal een jaar worden met lagere hoeveelheden dan gewoonlijk voor de zomeroogst in de vollegrond. Dit hadden we meegenomen in onze verwachtingen."

Alessio Orlandi en Bruno Francescon 

"De programmering is dus van essentieel belang om de aanwezigheid van het fruit in de winkels te garanderen. Dit is goed nieuws voor onze vaste klanten. Volgens onze informatie is er in alle teeltgebieden rond de Middellandse Zeegebied een tendens naar kleinere hoeveelheden. De markt zou dus veerkrachtig moeten zijn."

Voor telersorganisatie Mantuafruit zijn er twee belangrijke punten in het vizier: de eerste is meloen met nul residu, om dichter bij de klanten te komen die een duurzamere productie willen, ook al is die niet biologisch. Zero residu vermindert sterk het gebruik van synthetische middelen van chemische oorsprong. Deze worden alleen ver van de oogst toegediend, om geen sporen achter te laten op het gebruiksklare gewas.

"Het andere punt betreft de Galia van het merk Antonio Francescon. Deze is van goede kwaliteit, die slechts op bepaalde percelen en op zeer beperkte oppervlakten wordt geteeld. Het is een bijzonder ras dat wordt gekenmerkt door zachter vruchtvlees en een intense smaak en aroma, met een gegarandeerde minimale brix-waarde”, zegt Orlandi.

"Door de combinatie van traditie en technologie, denken we onze beloften waar te kunnen maken. We hebben vier NIR-lijnen die de interne kwaliteit op een niet-destructieve manier kunnen beoordelen. De naam die wij hebben gekozen is synoniem met garantie en traditie en herinnert aan de pionier van de familie die in Mantua in de meloenteelt geloofde, namelijk Nonno Toni."

Wat de zwarte watermeloen betreft, was de telersorganisatie verrast door de uitstekende respons op het ras van het merk Black Pearl, die in Senegal wordt geteeld. "We hebben een proef gedaan op ongeveer 20 hectare, gewoon om te zien hoe de klanten reageerden. Wij waren totaal verrast omdat onze klanten een aanzienlijke omzet hadden en wij zelfs niet aan de vraag konden voldoen. De Black Pearl komt twee keer per week uit Senegal en we zullen nog veel meer hectaren plannen in 2023."

Maar er komt nog meer. Op het gebied van de Black Pearl heeft de telersorganisatie proeven genomen voor de biologische teelt van een miniras. "Dit zal ons in staat stellen de categorie verder te segmenteren en de waarde ervan te verhogen. Een reden te meer om de lat hoger te leggen en de sector voor nieuwe uitdagingen te stellen", concludeert Orlandi.

Voor meer informatie:
Alessio Orlandi
Mantuafruit 
Via Retenago 13
46040 Rodigo (MN) - Italië
+39 0376-650727
info@melonifrancescon.it  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven