Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt granaatappelen

In de meeste landen hebben de granaatappelen een relatief goed seizoen doorgemaakt, waarbij de Europese markt ondanks de hogere logistieke kosten bijzonder positief lijkt te zijn, met hogere consumptie in Frankrijk en een bijna verdubbelde productie in Italië ten opzichte van het vorige seizoen. In Zuid-Afrika hebben logistieke problemen de uitvoer naar potentiële markten bemoeilijkt, wat veel telers frustreert. Hoewel de logistieke problemen op het Noord-Amerikaanse continent minder groot zijn, maken de granaatappeltelers zich hier zorgen over de gevolgen van de geringe beschikbaarheid van water en arbeidskrachten.

Nederland: Lagere prijzen granaatappelen, ondanks hoge vrachtkosten
Turkije is lang doorgegaan met het afsturen van granaatappelen, maar momenteel is het allemaal Peru wat de klok slaat op de granaatappelmarkt. "Peru heeft een productie die wel 20-30% hoger is, waardoor het onvermijdelijk is dat de prijs zakt. Tegelijkertijd kan dat eigenlijk niet, omdat de vrachtprijzen drie keer zo hoog liggen", constateert een Hollandse importeur. 

Omdat er stakingen zijn geweest in Peru komen er de komende weken mogelijk minder granaatappelen binnen, maar volgens de importeur zijn de voorraden zodanig, dat dit niet voor een opleving in de prijs zal zorgen. "Vorig jaar hebben we een uitzonderlijk seizoen gehad met hoge prijzen, dit jaar zullen we het met een ander prijsniveau moeten stellen."

Het Peruaanse seizoen zal zeker nog tot week 30 doorlopen. Een relatief nieuwe markt voor de granaatappelen is dat ook de kleine maten 16-18 steeds meer afzet vinden voor de sapmachines in de supermarkt.

Duitsland: Goed seizoen met granaatappelen uit Egypte, India en Turkije
Een groothandel uit Noord-Duitsland start eind april met de afzet van granaatappelen uit India en vervolgens Egypte. Het overzeese seizoen zal naar verwachting tot oktober duren, waarna de ondernemer zich zal richten op de distributie van Turkse granaatappelen.

Hij is van plan zeven tot tien pallets met elk 150 tot 160 granaatappelen van het 6- en 7-kaliber aan te kopen, die op hun beurt zullen worden verkocht aan zowel Duitse als Turkse levensmiddelenwinkels in het hele land. Volgens hem is de vraag momenteel bijzonder goed. Er hebben zich geen leveringsproblemen voorgedaan.

De prijzen zijn momenteel iets duurder dan vorig jaar, omdat zowel de transport- als de containerkosten aanzienlijk zijn gestegen. In het algemeen zijn de transportkosten enorm hoog. Daarom moet hij de prijzen tussen 1-2 euro per krat verhogen. 

Frankrijk: Granaatappelconsumptie blijft stijgen
Het Turkse granaatappelseizoen loopt ten einde om plaats te maken voor het Peruaanse seizoen. Dit eerste is over het algemeen positief geweest. De prijzen zijn bevredigend gebleven, ook al werd het einde van het seizoen geconfronteerd met kwaliteitsproblemen die verband hielden met een te overvloedige regenval. Deze problemen in de teelt hebben dan ook een belangrijke sortering bij de importeurs teweeggebracht. Wat de consumptie in Frankrijk betreft, deze neemt voortdurend toe. Een groei die wordt ondersteund door de goede reputatie van dit fruit.

Italië: Positief seizoen voor Italiaanse granaatappelen
Het Italiaanse granaatappelseizoen eindigde eind vorige maand. Het was een positief jaar, zowel vanuit productie- als vanuit commercieel oogpunt, ondanks de moeilijkheden in verband met de toename van de verpakking en de logistiek. Voor een belangrijke producent in Zuid-Italië, met meer dan 300 hectare granaatappelen, bedroeg de totale oogst dit jaar 4.700 ton, vergeleken met 2.500 ton vorig seizoen. Meer dan 50% van het volume werd als vers product verkocht, de rest was bestemd voor verwerking. De belangrijkste afnemers waren retailers in Italië en in het buitenland, met name in Duitsland en Zwitserland.

Zuid-Afrika: Moeilijkheden bij verscheping frustrerend voor Zuid-Afrikaanse granaatappeltelers
De granaatappeloogst in Zuid-Afrika is onlangs geëindigd en verwacht wordt dat de opbrengst hoger zal zijn dan vorig jaar, maar de definitieve exportstatistieken zijn nog niet beschikbaar. Enkele vruchten van de vroege rassen zijn op de markt gekomen, terwijl het grootste deel nog op het water ligt, vooral naar het Midden-Oosten, Europa en het VK.

Er waren veel aanvragen voor Zuid-Afrikaanse granaatappelen vanaf eind vorig jaar (de Zuid-Afrikaanse oogst begint midden februari) uit het Midden-Oosten en Europa waar de markt leeg was, maar vertragingen en congestie in de Zuid-Afrikaanse havens en de beschikbaarheid van containers en schepen frustreerden de telers om aan de sterke vraag naar granaatappelen te voldoen.

De telers van granaatappelen in de Westkaap moesten het fruit per vrachtwagen naar de havens van Port Elizabeth en Durban vervoeren om de congestie in Kaapstad te vermijden. De Wonderful-variëteit kan langer worden opgeslagen tot de markt theoretisch verbetert, maar dat is een luxe waarover exporteurs niet langer gemakkelijk kunnen beschikken wegens de onzekerheden in verband met het vervoer.

Door de problemen met de verzending naar Rusland zijn vroege Peruaanse granaatappelen die naar Rusland zouden zijn gegaan, in plaats daarvan naar Europa gegaan, waar de markt onder druk is komen te staan. Chili, Peru en Argentinië zijn de concurrenten van Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond.

De uitvoer van Zuid-Afrika naar Rusland is gegroeid sinds de eerste vruchten tien jaar geleden werden verzonden. Vorig jaar gingen 20.000 kartons van 3,8 kg naar Rusland, op een totaal van 1,65 miljoen kartons van 3,8 kg granaatappelen die vorig jaar door Zuid-Afrika werden uitgevoerd. Mauritius is een andere groeiende markt voor Zuid-Afrikaanse granaatappelen.

De arbeidskosten en de verpakkings- en verzendingskosten zijn gestegen, terwijl de onzekerheid over de wisselkoers een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de opbrengst voor de telers.

Turkije: Goede prijzen voor Turks granaatappelseizoen
Het Turkse granaatappelseizoen zit er momenteel op. Dit jaar was een beter seizoen voor de granaatappelen dan vorig jaar. Mensen die hun granaatappelen tot twee weken geleden hadden opgeslagen, konden ze tegen zeer goede prijzen verkopen. De volumes van granaatappelen waren dit jaar groter, maar de grootte was meestal middelgroot. 

India: Toegang tot markten VS en Australië een zegen voor India
De openstelling van de markten van de VS en Australië is zeer belangrijk geweest voor de exporteurs van granaatappelen in India, aangezien dit zal helpen om de volumes naar deze markten te verhogen. Vooral omdat de vraag uit Europa en het Midden-Oosten is gedaald door de gevolgen van het coronavirus. De Indiase zomer is begonnen, wat betekent dat de kleur zich de komende maanden niet zal ontwikkelen. Dit betekent dat de Indiase exporteurs momenteel over voldoende voorraden beschikken om hun klanten voorlopig te bedienen. De logistiek is de afgelopen 24 maanden een grote uitdaging geweest als gevolg van de aanhoudende coronapandemie en een stijging van de vrachtkosten. De oorlog in Oekraïne heeft de kosten verder opgedreven, wat betekent dat zowel exporteurs als klanten een deel van deze kosten moeten absorberen.

China: Overvloedige granaatappeloogst zorgt voor lage prijzen
Het Chinese granaatappelseizoen loopt van juli tot november. De vrucht wordt in het hele land geteeld, van Shandong in het oosten tot XinJiang in het westen. Vorig jaar kende China een recordoogst en eindigde het seizoen met lage verkoopprijzen.

Vorig jaar werd de Chinese markt opengesteld voor Oezbeekse granaatappelen. China exporteert ook granaatappelen naar Zuidoost-Aziatische markten, waaronder de Filipijnen. China kan deze markten bevoorraden tegen lagere prijzen dan andere teeltlanden zoals Turkije en Egypte. Tunesische pitloze granaatappelen zijn een populaire variëteit voor Chinese telers. Bijzonder verhaal: tijdens het eerste jaar van de pandemie werd een teler uit Yunnan, bekend als Brother Pomegranate, een internetsensatie en slaagde erin granaatappelen ter waarde van miljoenen Yuan te verkopen door livestreaming naar zijn zeven miljoen online volgers.

Noord-Amerika: Arbeid en water twee grootste zorgen voor granaatappelteelt
De logistiek voor de invoer van granaatappelen in Noord-Amerika lijkt te verbeteren. De afgelopen drie weken zijn er granaatappelen uit Chili aangekomen en dat zal zo blijven tot begin juli. "De boten met de verse producten hebben voorrang gekregen. Er is een beetje vertraging, maar niet zoals we dachten dat het zou zijn," zegt een Californische teler-verzender. "Het is een beetje moeilijk om vrachtwagens de haven uit te krijgen, maar het wordt beter en beter naarmate de tijd verstrijkt."

De teler-verzender zegt dat momenteel de Wonderful-variëteit van granaatappels wordt verscheept. "De oogst in Chili zelf is een beetje minder - misschien wel 20 procent vergeleken met vorig jaar, dus er is minder volume," zegt hij. Behalve uit Chili komen er nu ook granaatappels uit Peru, hoewel deze vruchten eerst een koudebehandeling moeten ondergaan.

Intussen is de vraag naar granaatappelen sterk en worden ze, door de invoer en het binnenlandse product, nu bijna het hele jaar door op de markt gebracht. "Vorig seizoen eindigde het seizoen voor Californische granaatappelen kort, omdat het een lichtere oogst was. Maar er is slechts een gat van drie maanden tussen Californische granaatappelen en geïmporteerd fruit," zegt hij.

Hij voegt er ook aan toe dat de vraag naar granaatappelen sinds de prepandemie is toegenomen en niet alleen voor hele conventionele en biologische vruchten, maar ook voor pitten.

Wat de prijzen betreft, hebben zowel het lagere aanbod als de inflatie geleid tot hogere prijzen voor granaatappelen dit seizoen. "Ik verwacht dat dit nog wel even zo zal blijven omdat de oogst uit Chili lichter is. Ik denk niet dat we op korte termijn een grote terugval zullen zien," zegt de teler-verzender.

Het granaatappelseizoen in Californië begint in de laatste week van juli. "De belangrijkste variëteit in Californië is de Wonderful-variëteit," zegt hij. "Onze vroege variëteiten staan nu in bloei, dus we zullen over ongeveer drie weken een beter idee hebben van de oogst. We beginnen met de vroege variëteit, Grenada, uit Maricopa, Californië."

En de telers gaan het seizoen in met de zorgen over arbeid en water in hun achterhoofd. "Dat zal dit jaar een uitdaging zijn, vooral voor ons fruit van het vroege seizoen", zegt hij. "We krijgen geen toewijzingen voor de irrigatiedistricten, dus dat is een grote, grote zorg. Op dit moment kopen we water en betalen we tussen de $1,500-$2,000 per acre-foot."

Peru: Granaatappelproductie verwacht 15% te groeien dit seizoen
De Peruaanse granaatappelsector heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei gekend en zal deze groeitrend ook dit seizoen voortzetten. Volgens gegevens van de vereniging van granaatappeltelers in het land bedroeg de export van deze vrucht 10 jaar geleden, tijdens het seizoen van 2012, ongeveer 5.000 ton, terwijl deze vorig jaar 38.000 ton bereikte.

Dit seizoen, die naar verwachting in mei/juni zal eindigen, verwacht de sector een groei van 15% die, hoewel aanzienlijk, hoger had kunnen zijn als de pandemie de processen van het openen van nieuwe markten voor deze Peruaanse vrucht in de afgelopen twee jaar niet had vertraagd, zoals het geval is met China.

"De belangrijkste bestemming voor de Peruaanse granaatappelen is nog steeds Europa, maar we proberen momenteel nieuwe markten aan te boren, waaronder Japan, China, Korea, Mexico en India", aldus een brancheorganisatie.

Daartoe worden alternatieve behandelingen voorgesteld voor de traditionele koudebehandeling die bij ander exportfruit wordt toegepast, of voor bestraling, de door de Amerikaanse markt gevalideerde toegangsbehandeling - die duurder is en een ingewikkelder logistiek vergt - om ze geschikter te maken voor deze vrucht.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt citroenen