West-Afrikaanse mango's voor de Duitse markt

"Vooral in juli stuiten Senegalese mango's op een lege markt"

Afrikaanse mango's hebben de afgelopen jaren snel naam gemaakt op de Europese markt. Behalve in Zuid-Afrika wordt er vooral in het westen van Afrika smakelijk tropisch fruit geteeld. Dankzij een geoptimaliseerde fruitlogistiek en professionalisering van de teelt kon het exportvolume in de afgelopen jaren snel vergroot worden. "Er is echter nog verder uitbreidingspotentieel voorhanden," zegt Papa Alioune Dieng (op foto rechts), een gespecialiseerde importeur die gevestigd is in Hamburg. 

In 2017 richtte Papa Alioune Dieng het bedrijf International Agro-Business op. Er worden overwegend Kent-mango's uit eigen plantages in Senegal geïmporteerd en verhandeld, aangevuld met fruit uit Ivoorkust en Mali. "Ons aanbod komt ofwel per vliegtuig ofwel per schip naar Europa en wordt dan overwegend aan Duitse en Nederlandse groothandels-partners verkocht", vertelt hij.

Er staan voldoende mango's in de gebruikelijke grootte 8/9 (verscheepte mango's) evenals in de maten 10/12 (ingevlogen mango's) ter beschikking. Het fruit wordt hoofdzakelijk in kartons getransporteerd, ofwel verpakt per 4 kg (schip) ofwel verpakt per 6 kg (vliegtuig).

Op dit moment staat het seizoen in de startblokken met de eerste partijen uit Ivoorkust. "Over enkele dagen komen daar vermoedelijk de eerste partijen uit Mali bij, die tot in augustus aangeboden worden. Vanaf half juni komt het Senegalese seizoen dan geleidelijk op gang", schetst Papa Alioune Dieng het mogelijke seizoensverloop. Hij voegt eraan toe: "In de eerste helft van het seizoen is er nog concurrentie uit Peru en Mexico, maar in juli stuit het Senegalese aanbod echter op een markt die min of meer leeg is, wat natuurlijk bijzonder gunstig is. Wat de prijzen betreft kunnen we inmiddels zeer goed concurreren, niet in de laatste plaats, omdat het transport uit Afrika in de richting van Europa vergeleken bij Latijns-Amerika goedkoper is."


West-Afrikaanse mango's voor de Europese markt

Ondanks de goede marktpositie is de Europese markt volgens Papa Alioune Dieng ontvankelijk voor grotere volumes uit West-Afrika. "Ik streef er dan ook naar om onze exportvolumes in de komende jaren te vergroten. Vooral in Mali zie ik potentieel voor verdere teeltprojecten. Het enige probleem is dat er in Mali geen zeehaven ter beschikking staat, waardoor we zijn aangewezen op de haven in Abidjan (Ivoorkust). Kort gezegd: de grondstoffen zijn in Mali weliswaar voordeliger, maar de aankoopkosten zijn hoger."


Mango's aan de boom en bio-mango's die klaar zijn voor de export

"Hoewel in West-Afrika ook Keith en Valencia-mango's geteeld worden, zijn de marktgebruikelijke Kent-mango's nog steeds het populairst onder de telers, niet in de laatste plaats omdat het om een zeer robuust ras gaat," aldus Papa Alioune Dieng. "Daarnaast proberen we ons portfolio uit te breiden met gedroogde mango's en verse ananas uit Ivoorkust. Het laatstgenoemde marktsegment zou voor ons verkooptechnisch gezien zeer interessant zijn, omdat verse ananas het hele jaar door aan kan worden geboden."


Vers geoogste mango's

Foto's: International Agro-Business

Voor meer informatie:
Papa Alioune Dieng
International Agro-Business
Lohkampstr. 37b 
D-22523 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 176 27 885 639
papidien@yahoo.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven