Thomas Walberg

"De amandelen waren niet zozeer het probleem, maar eerder de macadamianoten"

Tot de populairste producten die Horst Walberg Trockenfrucht Import momenteel aanbiedt horen macadamianoten en amandelen uit Australië, cashewnoten uit India en paranoten uit Bolivia. Het bedrijf uit het Duitse Kisdorf ontvangt regelmatig containerladingen uit de respectievelijke herkomstlanden. De aan te bieden hoeveelheid is afhankelijk van de vraag van zijn klanten. Tot deze klanten horen zowel de verwerkende industrie alsook de retail, natuurvoedings-winkels en reformwinkels.


Thomas Walberg

Goede vraag, hoge kosten
"Er is zeker een goede vraag. De vraag neemt zelfs toe, aangezien steeds meer consumenten vooral op het gezondheidsaspect letten", zegt Thomas. De hoge container- en vrachtkosten maken veel producten echter duurder. "Bananenchips hoort bijvoorbeeld tot de wat goedkopere producten. Door de extreem gestegen vrachtkosten zijn we gedwongen om onze prijzen aan te passen. Wat natuurlijk een zeer sterk effect heeft op de laaggeprijsde producten. In eerdere jaren betaalde ik tot nu toe voor een container tussen de 500 en 600 dollar. Momenteel ligt de prijs op 11.000 dollar." 

Voor de levering van walnoten en gedroogde pruimen uit Chili zijn er momenteel zelfs zo goed als geen 20ft containers meer over. "We rekenen op minstens vier weken vertraging, eer de producten überhaupt op het schip geladen kunnen worden. Daarna zal het waarschijnlijk nog vier tot vijf weken op zee duren voordat ze ons bereiken", aldus Thomas. Voor aroniabessen en zonnebloempitten uit Oekraïne ziet de situatie er ongeveer hetzelfde uit. 


Foto: Horst Walberg Trockenfrucht Import

Uitwerking van de regenval en overstromingen in Australië
In verband met de hevige regenval en overstromingen enkele weken geleden in Australië, had het bedrijf ook te kampen met bijbehorende container- c.q. verschepingsproblematiek. "De amandelen waren niet zozeer het probleem, maar eerder de macadamianoten. In principe staan we momenteel nog aan de start van het seizoen. De eerste containers met macadamianoten uit Australië worden pas in augustus/september verwacht." Veel handelaren zijn volgens Thomas nog terughoudend met offertes, aangezien ze de gevolgen van de overstromingen af willen wachten.

Het enige positieve aan de overstromingen is dat de grond hierdoor goed nat is geworden, waardoor er goede omstandigheden voor de komende jaren gecreëerd zijn. 


Een amandelplantage. Foto: Horst Walberg Trockenfrucht Import

Voor meer informatie:
Thomas Walberg
Horst Walberg Trockenfrucht Import GmbH
Henstedter Straße 21
D-24629 Kisdorf, Duitsland
Tel: +49 (0) 4193 9819 0
info@howa.de   
www.howa.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven