Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische AGF-exporteurs hebben grote problemen bij de verlading van producten naar Rusland en Oekraïne

Israëlische exporteurs slagen er nog steeds in om producten naar Rusland en Oekraïne te verladen, maar kampen hierbij wel met grote logistieke problemen. Bovendien weten zij niet zeker of ze hun geld wel zullen ontvangen. Rusland is een belangrijke exportmarkt voor Israël, maar net zoals veel andere exporteurs is het land momenteel  op zoek naar alternatieve afzetmarkten voor AGF-categorieën, zoals citrus, avocado's en wortelen. 

Michael Amar, marketingdirecteur van Kibbutz Alumim: “Het is legaal om voedsel en medicijnen naar deze landen te sturen omdat mensen nu eenmaal moeten eten. We kunnen onze AGF er dus nog steeds afzetten. Gezien de problematische situatie rondom Rusland exporteren we onze wortelen nu naar andere bestemmingen. Normaal gesproken verladen we wekelijks twee tot drie schepen met producten naar Rusland, maar nu is dat er nog maar één. We verladen ook nog product naar Oekraïne, maar wel veel minder dan voorheen. We zijn op zoek naar alternatieve markten, zoals Engeland, Polen en andere landen in de regio."

"Tot nu toe waren de VS, Europa, het VK, Polen en Ierland onze doelmarkten, maar was het leeuwendeel van onze producten bestemd voor de Russische markt. Deze week vaart er geen enkel schip naar Rusland, vandaar dat we geen product kunnen verladen. We weten ook niet wanneer het volgende schip zal vertrekken. De betaling is een ander groot probleem, nu zowel staatsbanken als banken die in handen van oligarchen zijn geen geld meer over mogen boeken via het Swift-betalingssysteem. De betalingen moeten worden verwerkt door een handjevol banken dat hier nog wel toestemming voor heeft. Alles is stukken ingewikkelde geworden en hoewel de export is gedaald, kunnen we hier wel mee doorgaan," legt Amar uit.  

Een andere exporteur, die anoniem wenst te blijven, zegt er het volgende over: "De haven in Odessa is gesloten, maar we kunnen nog wel een groot aantal producten naar Rusland exporteren, waaronder groenten, fruit, citrus, avocado's en wortelen. We kampen met forse logistieke uitdagingen, maar zo lang het mogelijk is, zullen we doorgaan met de AGF-export naar Rusland. Vanwege de forse stijging van de transportkosten zijn ook de AGF-prijzen in Rusland gestegen."

Het hoofd van een ander Israëlisch exportbedrijf laat weten dat zijn bedrijf in staat is om de export naar Rusland voort te zetten, maar dat de markt niet stabiel is. "Het is officieel niet verboden om naar Rusland te exporteren. Wij exporteren vooral selderij, wortelen en paprika's naar retailketens in het land. De instabiliteit in de regio brengt echter financiële risico's met zich mee. We kunnen ons geld nog wel krijgen, maar kunnen ons er niet voor verzekeren omdat verzekeraars de handel met Rusland niet steunen."

"De markt neemt nu nog maar zo'n 50% van de oorspronkelijk geplande aantallen af. De logistiek vormt ook een probleem omdat lang niet alle havens operationeel zijn. Vele rederijen hebben het mes  in hun routes naar Russische havens gezet en er zijn geregelde afvaarten. Daarnaast zijn er ook financiële problemen, waaronder de snelle devaluatie van de roebel. Na een forse koersval aan het begin van de oorlog vertoont de munt momenteel enig herstel. Onze prijzen zijn in Amerikaanse dollars. De retailprijzen van onze AGF zijn dus gestegen, terwijl de vraag met de helft is afgenomen. De export gaat door, maar zowel de timing als aantallen zijn onregelmatig en onvoorspelbaar. Niemand weet wat er morgen weer zal gebeuren."

"Er is nog steeds vraag vanuit Rusland en het land is ook bereid om AGF af te nemen, die om de één of andere reden niet op andere markten kan worden afgezet. Soms is het beter om te blijven handelen, ondanks de vele beperkingen. De hele situatie is gecompliceerd en ongezond. We hebben wel alternatieve markten voor onze andere producten, maar als we onze wortelen en paprika's niet af kunnen zetten, dan zit er niets anders op dan deze te vernietigen," zegt de exporteur tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Michael Amar
Kibbutz Alumim 
Tel: +972 54779 2842 
michaela@alu.org.il
www.carrots.co.i

Publicatiedatum: