Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johann Graf, Bayerische Kartoffel, over de Beierse aardappelteelt:

"We kunnen aan het begin van het aspergeseizoen nog steeds mooie, regionale aardappelen consumeren"

Terwijl de Duitse asperges hun kop al boven de grond steken, laten de Duitse vroege aardappelen zich nog lang niet zien. Ondanks een plotseling koudefront zitten de knollen in Bayern in de eerste week van april weliswaar al in de grond en ze groeien goed, maar de eerste verkoopbare vroege aardappelen zullen er pas eind juni zijn. "Onze opslagplaatsen zijn goed gevuld, we kunnen aan de start van het aspergeseizoen dus nog mooie aardappelen uit de regio consumeren en hoeven niet uit te wijken naar aardappelen uit het buitenland", meldt Johann Graf, directeur van Bayerische Kartoffel. Gezien de huidige restvoorraden zijn er uiterlijk begin/medio mei nog de laatste aardappelen van de oude oogst voor handen.


Johann Graf vertegenwoordigt als directeur van Bayerische Kartoffel de telers en handelaren in Bayern.

De Beierse oogst viel in 2021 circa 1,65 miljoen aardappelen kleiner uit dan in het voorgaande jaar. Met een areaal van circa 39.000 hectare is Beieren overigens de op één na grootste aardappelteler in Duitsland. Maar de aanhoudende coronaproblematiek evenals de oorlog in Oekraïne hebben ook gevolgen voor de Beierse aardappelsector, aldus Johann. "We merken een bepaalde frustratie bij de telers, want bij graan was er sprake van goede prijstoeslagen, terwijl de contractprijzen bij aardappelen tijdens de crisis daalden. Momenteel zijn er weliswaar lichte prijsstijgingen, maar nog steeds niet van dezelfde orde van grootte als bij graan."

Alternatieven voor aardappelteelt
Ook bij de teelt heeft de situatie zich snel verslechterd als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Johann: "De prijzen voor stikstofbemesting zijn ongeveer verviervoudigd. Dat wil zeggen dat degenen die zich niet in de herfst al hebben ingedekt, aanzienlijke meerkosten op de koop toe moesten nemen." Op de korte termijn zijn er verschillende alternatieven voor de aardappelteelt, vervolgt de aardappeldeskundige. "Brouwgerst profileert zich steeds meer als een gewas met een lage input en voor de teelt hiervan zijn minder kapitaal en meststoffen nodig. Maïs is voor veel telers eveneens een interessant gewas om te telen, niet in de laatste plaats vanwege de geringe hoeveelheid werk die dit gewas vergt. Als derde en laatste alternatief voor de aardappel raken peulvruchten zoals erwten en sojabonen ingeburgerd."

Areaalafname verwacht
Volgens Johann zijn de huidige beslissingen ook van invloed op de nabije toekomst van de aardappelsector. "Als nu de verkeerde signalen uit worden gezonden, kan dat er indirect toe leiden dat de ene of andere teler in de toekomst af zal zien van de aardappelteelt. Hoewel we nog geen concrete cijfers hebben, reken ik dit jaar al op een areaalafname."

Voor meer informatie:
Johann Graf
Bayerische Kartoffel GmbH
Max-Joseph-Straße 9
D-80333 München, Duitsland
Tel: +49 (0)89 55 873 111
Johann.Graf@BayerischerBauernVerband.de 
www.bayerische-kartoffel.de 

Publicatiedatum: