"Vorstschade in Lleida betreft ruim 80% van de fruitteelt"

Volgens telersvereniging Asaja wordt de vorstschade van begin april in de Spaanse regio Catalonië geraamd op ruim € 600 miljoen, evenveel als in Aragon. Van de getroffen boomgaarden is 30.000 hectare verzekerd, terwijl de schade aan meer dan 70.000 hectare amandelbomen niet is verzekerd.

Pere Roqué, voorzitter van Asaja Lleida, een van de hardst getroffen provincies, legt uit dat de schade meer dan 80% van de oogst bedraagt. De zwaarst getroffen sectoren zijn steenfruit (perzik, nectarine, paraguayo) en hardfruit (peren en appelen).

Hij bekritiseert de franchiseregeling van 30% bij de verzekering van Agroseguro in het geval van schade door vorst of hagel. Van elke
€ 100 schade moet de teler er zelf 30 ophoesten. Maar ook de clausule waarbij het verzekerbare gedeelte afneemt na twee opeenvolgende vorstjaren kan op weinig bijval rekenen. "Dit betekent dat als we in de Ebro-vallei een potentieel aan nectarines hebben van 30.000/35.000 kilo per hectare, we het tweede jaar met vorstschade slechts tussen de 20.000/25.000 kilo kunnen verzekeren. Dit verhoogt dus de franchise. En hoe zal de verzekering voor volgend jaar eruit zien? De telers houden hun hart al vast."

Asaja vraagt dat de franchises worden verlaagd, aangezien 30% onbetaalbaar is voor een teler. De vereniging dringt er ook op aan het productiepotentieel in een desbetreffende zone aan te houden, want in het noorden is dat anders dan in het zuiden. "Op dit moment is de verzekering helemaal niet aantrekkelijk. Voor 2023 moet de verzekering in het geval van schade door vorst of hagel toereikend zijn", besluit de voorzitter van Asaja Lleida.

Bron: agropopular.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven