"Er zijn nog steeds markten die sterk afhankelijk zijn van Egyptische Valencia's"

De vraag naar Egyptische Valencia's zal de komende weken naar verwachting verder toenemen, en dan met name op de Europese markt. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft zijn weerslag op het seizoen, aangezien beide landen voorgaande jaren grote aantallen Egyptische sinaasappelen afnamen. 

Mahmoud Esawy, assistent exportmanager bij de Egyptische AGF-exporteur Al Wessam Company for Agri Crops, vertelt dat het een ander seizoen is dan voorgaande jaren wat betreft Valencia-sinaasappelen. "We maakten vanaf de start van dit seizoen drastische veranderingen mee. Deze hadden met diverse factoren te maken,  maar vooral met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De hele wereld voelt de gevolgen van deze oorlog. De vraag is erdoor veranderd, evenals de vrachtkosten. Rusland en Oekraïne waren landen die een voorkeur hadden voor Egyptisch citrus, vandaar dat de situatie nu totaal anders is dan in december." 

De oorlog had rechtstreeks effect op de vraag naar Valencia's. Esawy licht dit toe: "De vraag wijkt af van voorgaande seizoenen, toen er sprake was van een sterke vraag uit Rusland en Oekraïne. Deze vraag is gekelderd vanwege de oorlog. Er zijn echter nog steeds markten die sterk afhankelijk zijn van Egypte, zoals India, Maleisië en China. Er is ook vraag vanuit andere Europese landen, waaronder Nederland, Armenië en Roemenië. Dan zijn er ook nog enkele eilanden die onze sinaasappelen prefereren, zoals de Maldiven en Malta."

Volgens Esawy vereist het een ervaren team om de logistiek te regelen, zeker nu de kosten stijgen. "In de huidige situatie kun je veel orders verliezen als je niet over een professioneel logistiek team beschikt. Het samenstellen van een goed team is enorm belangrijk. Nu de vrachttarieven snel veranderen, is het belangrijk om te weten welke tarieven aansluiten bij je kosten, zodat je deze aan je klanten kunt uitleggen. De oorlog heeft effect op veel havens. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden wat er speelt in de verschillende regio's. Tijd is van groot belang voor onze klanten en onze producten. We slaan onze producten dan ook liever niet op. We verpakken ze en verladen ze zo snel mogelijk."

Het blijft een topprioriteit voor de Egyptische exporteur om concurrerend te blijven op het gebied van prijzen, aangezien dit één van de sterke punten van Egyptisch citrus is. Esawy legt uit: "De prijzen van Valencia's zijn veranderd, maar niet fundamenteel." Het Egyptische bedrijf probeert haar kosten te verminderen, maar met behoud van de productkwaliteit. Haar producten kunnen concurreren met Spaans en Turks citrus op de Europese markt. "Eén van de grootste voordelen van Egyptische sinaasappelen is hun concurrerende prijs. We beschikken over eigen pakstations en teeltbedrijven, waardoor wij in staat zijn om de kosten zoveel mogelijk te verlagen en onze prijzen zo gunstig mogelijk te houden voor onze klanten."

"Ik denk dat de vraag naar Egyptische Valencia's in Europa vanaf nu aantrekt en tot het einde van het seizoen aanhoudt. We verwachten een goede vraag van Europese landen, zoals Frankrijk, Nederland, Slovenië, Armenië en Roemenië. Het is goed dat onze gewaardeerde klanten in Europa Egyptische sinaasappelen opslaan, zodat ze over voorraden beschikken voor het product uitverkocht is. Hierdoor kunnen zij eventuele tekorten, die doorgaans tegen het einde van het Egyptische seizoen ontstaan, opvangen," zegt Esawy tot slot.

Voor meer informatie: 
Mahmoud Esawy
Al Wessam Company for Agri Crops
Mob/WhatsApp/WeChat: +201114061313
mahmodesawy@alwessam-eg.com 
alwessam-eg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven