Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoensstart bij Fruchthof Hensen

"Goede vraag, maar schaarste bij kasaardbeien"

De eerste Duitse aardbeien uit bedekte teelt worden al sinds circa twee weken geoogst. Ook in de kas van Fruchthof Hensen in het Rheinische Swisttal heerst sinds de eerste week van april topdrukte. "Vergeleken bij vorig jaar is de oogst van onze kasaardbeien dit jaar enkele dagen eerder begonnen. Grotere hoeveelheden zullen we vanaf deze week succesvol kunnen plukken. Met Pasen is er eerder sprake van een schaars aanbod", vertelt Irmgard Hensen, die het bedrijf samen met haar man Ralf runt. 


Ralf Hensen tijdens een bedrijfsbezoek van FreshPlaza in 2019

Ook het echtpaar Hensen kijkt met zorgen naar de actuele energieprijzen en overige kostenstijgingen bij de teelt. "De grote vraag tijdens dit seizoen zal natuurlijk zijn hoe de prijsvorming zich tijdens het seizoen ontwikkelt en in hoeverre de verhoogde teeltkosten in de eindprijs terug te zien zullen zijn. Dat kunnen we momenteel aan het begin van het seizoen nog moeilijk beoordelen", schetst Irmgard. 

De eerste kasaardbeien van het seizoen worden momenteel voor 6,50 euro per kg aangeboden. Men gaat uit van een enorme prijsdaling na de paasdagen.

Goed aandeel aan grote aardbeien
De goed uitgekleurde aardbeien belanden via drie verschillende afzetkanalen bij de consumenten, namelijk via de retail, de groothandelsmarkten en via de in totaal zestien eigen verkoopkraampjes. Irmgard: "In het versschap van de supermarkten worden onze aardbeien nog steeds overwegend in schaaltjes van 400 gram aangeboden. Op de groothandelsmarkten wordt daarentegen veel los verkocht." Er is volgens Irmgard een grote vraag naar de eerste vroege aardbeien. "Onze aardbeien worden zo mogelijk homogeen geplukt en we krijgen ook nu het nog vroeg in het seizoen is, veel positieve respons over onze grote aardbeien."

Opera wint aan betekenis
Naast het gebruikelijke ras Elsanta groeien en gedijen op 6 hectare bedekte teelt (3 hectare onder folie, 3 hectare kas) het ras Opera en een nieuw testras. "De Elsanta is weliswaar nog steeds het bekendste ras in Duitsland, maar desondanks is ze juist bij aanhoudend hoge temperaturen zeer kwetsbaar. Hierdoor zouden we ons voor kunnen stellen dat het Elsanta-areaal in de nabije toekomst af zal nemen ten gunste van het ras Opera", aldus Irmgard.

Eerste tunnelaardbeien vermoedelijke vanaf eind mei
Naast de aardbeienteelt in de kas wijdt de familie Hensen zich ook aan de teelt in tunnels en op stellages. "Afhankelijk van het weer zullen eind mei pas de eerste tunnelaardbeien beschikbaar zijn, ongeveer tegelijkertijd starten we dan met de eerste 'stellage-aardbeien'", schetst Irmgard het verdere seizoensverloop.

Voor meer informatie:
Ralf und Irmgard Hensen
Fruchthof Hensen
Tel: +49 (0)2255 8219
info@fruchthof-hensen.de   
www.fruchthof-hensen.de   
www.facebook.com/emilerdbeere/    

Publicatiedatum: