Eigen windmolen produceert groene energie voor productie en kantoren bij Fruitsnacks

Sinds midden april draait een windmolen met 38 meter ashoogte en wieken van 12 meter naast de bedrijfsgebouwen van Fruitsnacks. Naast de zonnepanelen kiest het bedrijf zo voor een nieuwe methode om groene energie te produceren. De leverancier van fruit op het werk kiest voor hun nieuwbouw en verdere ontwikkeling steeds vaker voor duurzame en groene oplossingen. 

Duurzame investeringen bij het nieuwbouwproject
"Met onze recente investering in een productiehal en nieuwe kantoren waren we op zoek naar extra manieren om naast onze zonnepanelen nog meer groene energie te produceren. Naast een warmtewisselaar die de warmte van de frigo’s gebruikt voor de verwarming van de kantoren en de verblijfsaccommodatie voor onze seizoenarbeiders kozen we een Xant windmolen met een vermogen van 95kW", zegt zaakvoerder Roel Paesmans. Hun keuze voor een eigen windmolen ging vooraf aan een uitgebreide energiestudie door innovatiesteunpunt. "Door deze extra investering zullen we theoretisch energiepositief kunnen werken, wat wil zeggen dat we meer groene energie opwekken dan dat we verbruiken. De effectieve prestaties zullen we natuurlijk nog moeten laten meten." 

De keuze voor een eigen windmolen
Fruitsnacks investeerde in 2007 al in zonnepanelen op hun loods. Ze waren dus op zoek naar een extra manier om efficiënt groene energie op te wekken. "Onze zonnepanelen hebben een opbrengst van 150 000 kWh, het equivalent van het verbruik van 40 gezinnen. Hiervan gebruiken we 70.000 kWh zelf van. De overige 80.000 kWh wordt geïnjecteerd op het net. Door te kiezen voor een windmolen kunnen we nu ook energie opwekken als het donker weer is en ’s nachts. Vooral in de winter is dat een groot voordeel omdat de zonnepanelen dan minder energie produceren. Door de combinatie van zonne- en windenergie wekken we egaler elektriciteit op en hebben we daardoor een hoger percentage zelfconsumptie." De nieuwe windmolen zal een opbrengst van 170.000 kWh genereren, het equivalent van het verbruik van 50 gezinnen. 

Rekening houdend met de omgeving
Natuurlijk werd er uitvoerig geanalyseerd wat de impact van de windmolen heeft op de omgeving. Zo werd er gekeken naar de beste locatie voor de windmolen zodat het geen storend element in de omgeving zou worden. Daarbij hield het onderzoek bijvoorbeeld ook rekening met de schaduwinval doorheen de dag.

Plannen voor de toekomst
Ook in de toekomst blijft Fruitsnacks uitkijken naar verdere duurzame investeringen voor de productie en levering van het fruit. "Recent kochten wij ook twee nieuwe bestelwagens aan die volledig elektrisch rijden. Deze zetten wij in op onze korte en nabijgelegen routes. We kijken ook uit naar nieuwe mogelijkheden om de rest van ons wagenpark milieuvriendelijker te laten rijden." 

Voor meer informatie:
Fruitsnacks
Mierhoopweg 34
3850 Wijer, België
+32 (0)11 69 52 80
fruit@fruitsnacks.be  
www.fruitsnacks.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven