Marc Peyres, Blue Whale:

"Angys-peren in Frankrijk slachtoffer van hun eigen succes"

In Frankrijk is het Angys-perenseizoen half december begonnen en loopt binnenkort af. Hoewel de vorst zijn weerslag heeft gehad op de oogst van dit jaar, is het seizoen voor coöperatie Blue Whale over het algemeen goed verlopen. "We zouden eigenlijk iets later klaar moeten zijn, maar de Angys-peren zijn het slachtoffer van hun eigen succes geworden. Daarom is het nu de bedoeling om het seizoen de komende jaren te verlengen tot eind juni."

"Als gevolg van de vorst in het vroege voorjaar, is de opbrengst met 1.500 ton iets lager uitgevallen dan die van vorig jaar. Om precies te zijn is de opbrengst 30 tot 40% kleiner in vergelijking met een normaal jaar en 25 tot 30% kleiner dan die van vorig jaar. In vergelijking met andere, traditionele peren als de William- of de Comice-peren, hebben de Angys-peren - een ras dat uitsluitend in het Loire-dal wordt geteeld - kijkend naar de opbrengstgrootte, het minst te lijden gehad van de vorst", vertelt Marc Peyres, commercieel directeur van Blue Whale.

Foto: © Angys ®

Winterperen die hub plek hebben gevonden op de Franse markt
Ook de grootte van de omzet van dit Angys-seizoen is tekenend voor het succes van het ras: die is veel hoger dan die van vorig jaar: "Angys-peren zijn winterperen die inmiddels hun plek op de Franse markt hebben gevonden en die de Fransen weten te vinden dankzij hun goede smaakkwaliteiten. Gezien het feit dat de vraag naar de peren de laatste jaren is toegenomen, hebben we veel nieuwe perenbomen aangeplant om ons areaal zo te kunnen verdubbelen. We zijn nu klaar."

"Vanaf volgend seizoen zullen onze opbrengsten alleen nog maar toenemen. Volgend jaar hopen we dan ook opbrengsten van tussen de 2.500 en de 3.000 ton te bereiken en over 4 of 5 jaar opbrengsten van 5.000 ton."

Foto: © Angys ®

Tot nu toe appelen, peren en kiwi's gespaard van de vorst
Marc Peyres maakt zich ten aanzien van de recente vorstgolven niet per se meteen zorgen, hij is eerder kalm. "We moeten natuurlijk voorzichtig zijn. Voorlopig lijkt de vorst de appelen en de peren te hebben gespaard, de schade lijkt beperkt. Uiteraard zijn de gevolgen van de vorst van teler tot teler en van teeltgebied tot teeltgebied zeer verschillend. In dit stadium moeten we echter een stapje terug doen. De eerste opbrengstramingen zullen over drie weken worden gemaakt. Laten we daarbij niet vergeten dat niet alleen de vorst, maar ook andere cruciale fasen van het seizoen een grote invloed op de opbrengst kunnen hebben. Denk dan aan de kwaliteit van de bloei of de uitdunning. In het verleden zijn regenachtige lentes schadelijker geweest voor de opbrengst dan vorst."

Terwijl appelen en peren aan de eerste voorjaarsvorst lijken te zijn ontsnapt, hebben pruimen het zwaar te verduren gehad. "Niet al onze pruimenboomgaarden waren voldoende beschermd. Bovendien zijn sommige teeltgebieden die normaal gesproken goed tegen vorst beschermd zijn, dit jaar zwaar getroffen."

"Aangezien al onze kiwiboomgaarden beschermd zijn, heeft de vorst geen invloed gehad op het kiwiteeltproces. Alleen ongelukken als motorpech hebben daadwerkelijk invloed gehad op de teelt. Maar: over het algemeen geldt dat we deze soort prima wisten te beschermen."

Voor meer informatie:
Marc Peyres
Blue Whale
+33 (0)5 63 21 56 56
marc@blue-whale.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven