Aangezien de hoeveelheid zonlicht dagelijks beperkt beschikbaar is, wekken standaard zonnepanelen slechts 15% tot 20% van de tijd stroom op. Dit vormt een obstakel voor de brede toepassing van zonne-energie. Carvey Ehren Maigue, student aan de Mapua University in Manila, Filipijnen, hoopt met zijn 'AuREUS' niet alleen een oplossing voor dit probleem te hebben gevonden, maar ook voor een ander nijpend wereldwijd probleem: voedselverspilling.
AuREUS, ofwel Aurora Renewable Energy and UV Sequestration, is een zonnepaneel vervaardigd van groente- en fruitafval dat tot 50% van de tijd stroom genereert en hiermee verlies aan biodiversiteit en voedselarmoede tegengaat. De AuREUS-technologie benut geupcycled afval van voedselgewassen voor het opnemen van UV-straling uit zonlicht en zet dit om in elektriciteit. De AuREUS-technologie vereist geen directe blootstelling aan de zon om UV-licht op te kunnen vangen, zodat deze bij uitstek geschikt is voor het creëren van zonneparken in stedelijke gebieden.
De elektrotechniekstudent was in 2020 de eerste winnaar in de categorie 'duurzaamheid' van de James Dyson Award. Zijn droom is om inwoners van de Filipijnen toegang te bieden tot schone en hernieuwbare energie. Het systeem kan worden toegepast in ramen en wanden van gebouwen, waar het een milieuvriendelijke, hernieuwbare energiebron vormt.
"We moeten onze natuurlijke hulpbronnen benutten en systemen ontwikkelen waardoor de huidige energiebronnen niet verder worden uitgeput," zegt Maigue. "Ik wil ook laten zien dat niet alleen toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren, maar ook de huidige generatie. Met AuREUS kunnen we gewassen die verloren zijn gegaan door natuurrampen, zoals tyfoons, die deels het gevolg zijn van klimaatverandering, een nieuwe bestemming geven. Hierdoor kunnen we de problemen waar we momenteel mee te maken hebben oplossen."
De innovatie behoort tot de nieuwe 'golf' toepassingen die gebaseerd zijn op het gebruik van voedselafval, zoals het Mylo-leer van Bolt Threads, een plantaardig alternatief voor dierlijk en synthetisch leer.
Voor meer informatie: aureusenergy.com