"Door de crisis zie ik interessante afzetmogelijkheden voor wilde Bulgaarse paddenstoelen"

De oorlogssituatie in Oekraïne heeft momenteel extreme gevolgen voor de internationale graanhandel. Niettemin zijn de gevolgen ook al merkbaar in de im- en export van groenten en fruit uit Oost-Europa. Ook de Bulgaarse fruitsector kijkt bezorgd naar de huidige ontwikkelingen in Oekraïne, hoewel de oorlog nieuwe kansen zou kunnen creëren, aldus Georgi Kirkov (foto rechts), fruitimporteur en divisiemanager van Bulgarfrukt Fruchthandels, gevestigd in München.

De Bulgaarse importcampagne van dit jaar is nog maar net begonnen. Op dit moment wordt voornamelijk verse biologische daslook geïmporteerd, beschrijft Kirkov. "Zuid-Duitse producten zijn al weken beschikbaar, maar het Bulgaarse daslookseizoen is pas vorige week van start gegaan. De afgelopen jaren heeft Bulgaarse biologische daslook grote bekendheid gekregen op de Duitse markt en deze is nu ook te vinden in de Zuid-Duitse retail. De toegevoegde waarde ervan is en blijft uitzonderlijk hoog."


Bulgaarse cantharellen

Groot potentieel voor Bulgaarse cantharellen
Zodra het seizoen voor daslook ten einde loopt, zullen de eerste wilde paddenstoelen langzaam maar zeker hun intrede doen, vervolgt Kirkov. "Vanaf mei beginnen we met de invoer van Bulgaarse cantharellen, die gewoonlijk slechts korte tijd tot begin juni worden aangeboden. Vanaf juli gaan we verder met product uit Litouwen. Door de crisis zie ik een groot marketingpotentieel voor cantharellen. Hoe bitter het ook is voor de plaatselijke bevolking, Oekraïne zal dit jaar bijna volledig verdwijnen als leverancier. Ook Rusland en Wit-Rusland zullen door de boycot aan belang inboeten. De mensen hebben de afgelopen jaren niet genoeg alternatieven opgebouwd, niet in de laatste plaats omdat turbulentie op deze schaal gewoon niet werd verwacht."


Biologische daslook en kersen van het huismerk "Gifts of Nature"

Terwijl andere landen in sommige gevallen een tekort aan meststoffen hebben, ziet Kirkov voorlopig geen tekorten in Bulgarije, niet in het minst vanwege de geografische ligging tussen Oost- en West-Europa en Turkije. "We zullen zeker andere aanvoerroutes vinden. Ondertussen verdeelt de oorlogssituatie de jongere en oudere generaties, wat vroeg of laat ook de economie zal beïnvloeden. Grote hindernissen die we niet gemakkelijk kunnen nemen, zijn de immens gestegen energiekosten in Bulgarije en het steeds nijpender tekort aan arbeidskrachten."


Kersen worden voornamelijk geteeld in het zonnige gebied rond Plovdiv of in de buurt van Varna aan de Zwarte Zee.

Ontwikkeling van de kersenteelt
In het afgelopen decennium heeft het bedrijf uit 1991 zich voornamelijk toegelegd op de promotie en marketing van Bulgaarse kersen. Vooral in de categorie steenfruit hebben andere belangrijke Europese teeltlanden, zoals Spanje en Italië, de afgelopen weken grote materiële schade geleden. Kirkov: "Gelukkig zijn we tot nu toe gespaard gebleven van flinke koudefronten en de daarmee gepaard gaande schade. De bloeiperiode laat echter nog enkele weken op zich wachten en daarom kunnen we nog geen uitspraken doen over de opbrengsten." De fruithandelsonderneming uit München heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in beschermingsoplossingen (hagelkanonnen, beschermingsnetten, enz.) voor haar contracttelers en houdt daarbij de vinger aan de pols. "In tijden van crisis zien mensen over het algemeen af van grote investeringen, omdat iedereen vasthoudt aan wat hij heeft."

Afgezien van de bescherming van het fruit, wordt de Bulgaarse teelt vandaag gekenmerkt door sociale certificering. "Door het gebrek aan moderne opslagtechnologie in de voorgaande jaren is Bulgarije altijd afhankelijk geweest van een breed scala aan kersenrassen, zodat er het hele seizoen door altijd ten minste één variëteit volop produceerde. Dit in tegenstelling tot de Turkse producenten die hoofdzakelijk Napoleon-kersen kunnen aanbieden. Deze benadering is moeilijk over te brengen, vooral hier in het Westen. Niettemin hebben wij bepaalde rassen in ons assortiment die vergelijkbaar zijn met Napoleon-kersen, zodat we concurrerend kunnen zijn. Bovendien zijn er nu meer Bulgaarse telers die zich toeleggen op de teelt van zachtfruit en kasgroenten, die tot nu toe plaatselijk geen traditie kenden."

Foto's: Bulgarfrukt-Fruchthandels

Voor meer informatie:
Georgi Kirkov
Bulgarfrukt-Fruchthandels GmbH
Ortlerstr. 1b
81373 München, Duitsland
Tel: +49 89 7237093
office@bulgarfrukt.com 
bulgarfrukt.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven