Sigfrido Molina, Sigfrido Fruit (Spanje):

"Avocado blijft een zeer winstgevend topproduct"

Er worden nog steeds Hass-avocado's geplukt in Málaga. Dat is behoorlijk ongebruikelijk, aangezien de oogst al weken geleden had moeten eindigen. Ondertussen blijven de volumes uit Peru groeien op de Europese markt en binnenkort zullen ze de bovenhand halen.

"Er moet nog zo'n 15% van de avocado’s worden geoogst in Málaga", zegt Sigfrido Molina, manager van Sigfrido Fruit. "Velen hebben gewacht met oogsten tot de prijs omhoog zou gaan. Maar dit jaar is de prijs niet gestegen en zal hij dat ook niet meer doen, voor het eerst in vijftien jaar", voegt hij eraan toe.

Volgens de teler en handelaar is de oogstopbrengst 50% hoger dan vorig jaar en ligt de gemiddelde telersprijs zo'n 40 cent per kilo lager. "Een groot deel van de telers wou niet oogsten voor die prijs. Telers die het fruit te lang hebben laten hangen, zullen de komende jaren minder oogst hebben, want de bomen lijden daar onder. Bovendien is het voor de avocadobomen een on-year geweest, wat betekent dat volgend jaar een off-year wordt. Voor veel telers zal de oogst fors lager uitvallen komend seizoen."

Sinds enkele weken is de aanvoer van avocado's uit Peru naar de EU op dreef gekomen. Het wekelijkse aantal containers overtreft nu al de 300. "We hebben nog ongeveer een maand voor de boeg met Hass en Lamb Hass, waarin we hard zullen concurreren met de goedkopere en dus prijsbepalende Peruaanse avocado. Toch komt die momenteel nog met een te laag gehalte aan droge stof aan en dus niet met het ideale rijpheidsniveau."

Dit jaar schommelde de gemiddelde prijs voor de avocado’s uit Málaga tussen de € 1,90 en € 2,00 per kilo. Hoewel de prijzen dit seizoen zijn gedaald en de productiekosten aanzienlijk zijn gestegen, zegt Sigfrido dat "avocado nog steeds een topproduct is met goede winstmarges in vergelijking met andere gewassen. Deze fruitsoort lijkt wel aangeraakt door een toverstaf. De vraag is zeer goed en zit nog niet aan zijn plafond. Toch zullen we een groot deel van de kostenstijging op ons blijven nemen om onze telers te beschermen."

Hoewel het aanbod de voorbije jaren steeds achterbleef bij de vraag, is er dit jaar voor het eerst wat meer evenwicht te bespeuren door de toename van de hoeveelheden uit landen zoals Marokko, Portugal, Brazilië, Peru, Kenia en Colombia. "Dat betekent niet meteen dat de prijs de komende jaren zal dalen, aangezien er nog veel ruimte is voor verdere groei op de markt. Als de gemiddelde consumptie per persoon met slechts 500 gram per jaar stijgt, hebben we niet genoeg avocado's in de wereld om aan die vraag te voldoen", zegt Sigfrido Molina.

De grootste bezorgdheid in de subtropische sector van Málaga is de beschikbaarheid van water in de komende jaren. "We hebben een aanzienlijk watertekort in de Axarquía-streek, wat het afgelopen jaar heel duidelijk is gebleken met de droogte. Van september tot maart is er praktisch geen druppel water gevallen. Het waterpeil van de stuwmeren en de watervoerende lagen zakte ver onder het normale niveau. Er zijn telers die sinds december zonder water zitten en daarom bomen gerooid of fors gesnoeid hebben om minder water nodig te hebben. Als de overheid – die al meer dan 20 jaar praat over mogelijke oplossingen – niet snel handelt, zal de klimaatverandering – die niet meer te ontkennen valt – ons duur komen te staan."

"In de herfst willen we graag ons aanbod uitbreiden met Mexicaanse avocado's"
Het bedrijf uit Málaga vermarkt jaarrond avocado's en mango's dankzij import uit verschillende landen. "We hebben het hele jaar fruit beschikbaar van verschillende herkomsten, maar we willen graag ons aanbod in de herfst nog uitbreiden met Mexicaanse avocado's. We zijn op zoek naar meerdere telers-partners in Mexico die ons fruit van de beste kwaliteit kunnen leveren." 

Sigfrido Fruit kent een jaarlijkse afzetgroei van 20% en zal daarom opnieuw de capaciteit van zijn pakstation uitbreiden. "We ondervinden nu al twee seizoen dat we ruimte tekort komen. Daarom zijn we onze faciliteiten nu aan het uitbreiden. Onze klantenportefeuille blijft maar groeien en het zijn de klanten zelf die ons contacteren, zowel in onze kantoren als op de internationale beurzen. Daarnaast hebben we de verkoopkanalen gediversifieerd en richten we ons nu steeds meer op de retail", zegt Sigfrido Molina.

Voor meer informatie:
Sigfrido Molina
Sigfrido, S.L.U.
Tel: +34 951 919 944 (Spanje)
Mob: +34 653753694
sigfrido@sigfridofruit.com
www.sigfridofruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven