Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boeren protesteren vrijdag bij hoofkantoor Colruyt tegen verticale integratie

"Nee aan landroof, multinationals, supermarktketen, grootgrondbezitters"

Op 15 april zijn telers en boeren van plan om op te trekken naar het hoofdkantoor van Colruyt om te protesteren tegen de aankoop van landbouwgronden. Dat is landroof in hun ogen.

"Sinds enkele jaren heeft Colruyt een strategie van verticale integratie (d.w.z. niet alleen controle over de distributie en verkoop maar ook over de voedselproductie). Wat grond betreft, heeft de supermarktketen reeds meer dan 100 hectare grond aangekocht in Vlaanderen en Walloniƫ. Via COLIM, die het vastgoed beheert, heeft Colruyt ook een biologische boerderij van 25 hectare gekocht, Het Zilverleen. Colruyt heeft daar zelf een landbouwer gekozen om biologische groenten te produceren. De supermarktketen verwierf ook diverse gronden in Halle en Ath. In 2020 richtte Colruyt Agripartners op met als doel "verder te investeren in de verwerving van gronden en landbouwbedrijven". Deze nieuwe onderneming wijst op een versnelling van hun strategie om de voedselproductie integraal te beheersen. Het is hun bedoeling om vanaf 2020 nog meer gronden aan te kopen - onder meer in de buurt van de hoofdzetel in Halle -
en overeenkomsten te sluiten met landbouwers die exclusief voor Colruyt produceren", staat te lezen in het pleidooi van Boerenforum, de organisatie achter het protest.

Bron: Boerenforum

Publicatiedatum: