Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Groente- en fruitveiling Kwintsheul

Voordat de tuinders in Kwintsheul beschikten over een eigen veiling, brachten zij hun groente en fruit, sinds de oprichting van de veiling in Wateringen op 11 mei 1889, naar die plaats. Vanwege de afstand was het verlangen naar een eigen veiling in Kwintsheul groot. Meerdere gesprekken werden gevoerd totdat op 30 augustus 1906 tijdens een algemene vergadering door de 40 aanwezige tuinders een veilingvereniging werd opgericht. Aan de Lange Wateringkade kwam een veilinggebouw dat in april 1907 werd geopend. Het afmijnen gebeurde met een elektrisch afmijntoestel wat de snelheid van het veilen ten goede kwam en de producten werden op roltafels langs het afmijntoestel gereden.

Lange Wateringkade in Kwintsheul met daaraan het veilinggebouw van de groente- en fruitveiling Kwintsheul (Historisch Archief Westland 1910)

De veiling was een succes en de omzet groeide van 119.318 gulden in 1907 naar 164.000 in 1914. Vanwege de groei moest de veiling ook meerdere keren uitbreiden. Vanwege innovaties in de tomatenteelt, een teelt waar vooral de Heulse tuinders zich op richtten, bleef de productie toenemen waardoor in de jaren twintig opnieuw ruimtegebrek was. Niet alleen de veiling, maar ook het water Lange Watering kon de vele beladen schuiten niet aan.

Eerste veilinggebouw van de groente- en fruitveiling aan de Lange Wateringkade in Kwintsheul (Historisch Archief Westland 1920)

Vanwege ruimtegebrek werd aan de andere kant van de Lange Wateringkade in 1928 een nieuw veilingterrein ingericht die twee keer zo groot was als de oude veiling. Er kwamen ruime hallen met luifels en havens en een fustloods. De omzet bleef stegen waardoor in 1930 een topjaar werd geboekt met een omzet van 1.707.541 gulden. De crisis van de jaren dertig kwam hard aan en de omzet liep sterk terug. Het dieptepunt lag in 1935 toen een omzet van 852.791 gulden werd behaald. Minimumprijzen werden in die tijd vaak niet gehaald waardoor tomaten doordraaiden en alleen nog dienden als veevoer. Vanaf 1935 ging het geleidelijk beter.

Gezicht op het veilinggebouw van de groente- en fruitveiling Kwintsheul aan de Bovendijk in Kwintsheul (Historisch Archief Westland 1945)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het er voortvarend aan toe vanwege een sterke binnenlandse en Duitse vraag. De omzet in 1941 bedroeg 2,5 miljoen gulden en dit steeg verder tot het einde van de oorlog. Na de oorlog werd de veiling weer uitgebreid met de bouw van een nieuwe hal in 1949. De omzet steeg van 5 miljoen in 1946 tot ruim 9 miljoen gulden in 1955. Tomaten hadden hierin het grootste aandeel met 60%. In 1958 bereikte de omzet een hoogte van ruim 13 miljoen gulden en was hiermee de derde groenteveiling van het Westland, na Westerlee en Poeldijk.

Gezicht op de Lange Wateringkade en Lange Watering in Kwintsheul vanaf de Heulbrug. Links de groente- en fruitveiling Kwintsheul (Historisch Archief Westland 1970)

Kopersbanken, veilingklokken en kisten vol groente- en fruit in de groente- en fruitveiling Kwintsheul aan de Bovendijk in Kwintsheul (Historisch Archief Westland)

Bron: Wikipedia | Historisch Archief Westland 

Publicatiedatum: