Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vorst blijft voor onzekerheid zorgen

"Een volwaardige kersenoogst is nog steeds realistisch"

Tholen - Inmiddels geeft de thermometer weer rond de 20 graden aan, maar nog niet lang geleden bracht de onverwachte vorst de nodige schrik in het lijf van de Belgische kersentelers. De gevolgen voor de volumes en kwaliteit van de kersen zullen in de komende weken duidelijker worden. "We moeten het echter niet dramatiseren", vertelt Mieke Thoelen van BelOrta.

"Het heeft zeker zijn impact gehad, maar het is afhankelijk van zo veel factoren. Wat wordt het weer de komende tijd, hoe goed is de bestuiving van de onaangetaste bloemen, hoe ver was de bloesem op het moment van vorst, zijn de plantages gelegen op vorstgevoelige percelen en wat heeft de teler ter bescherming gedaan? Het zal niet zo'n goede oogst zijn als in 2019, toen alles vol hing, maar een volwaardige oogst is nog steeds realistisch."

Het kersenareaal van BelOrta beslaat ongeveer 240 hectare. Om uitsluitsel te kunnen geven over de gevolgen voor de kersenoogst is het, volgens Mieke, echt nog te vroeg. "Over een aantal weken zullen we een goed beeld hebben van de stand van zaken. Het is wel duidelijk dat de antivorststrategieën, zoals overkappingen over de percelen en het gebruik van vuurpotten, hebben gewerkt." In de kersenteelt is beregening van de bloesems niet of nauwelijks mogelijk. "Natuurlijk is er schade bij de vroege kersen van telers met plantages op vorstgevoelige percelen, die niets ter bescherming gedaan hebben. Ik heb echter ook telers aan de lijn gehad met een goedgelegen perceel, die weinig tot niets ter bescherming hebben gedaan, waarbij de schade alleszins meevalt. De schade is heel variabel en de mate hiervan zal nog moeten blijken."

Ook Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten geeft aan dat de gevolgen van de vorst op de Belgische kersenvolumes nog moeilijk in te schatten is. "Op dit moment verwachten wij geen grote impact, maar de IJsheiligen zijn nog niet gepasseerd. Er zou dus nog vrieskou bovenop kunnen komen. De meeste schade is voor nu echter te vinden in de vroege rassen, waarbij de bloesems al iets verder waren. Bij de late rassen was dit veelal niet het geval. De grote inspanningen in voorzorgsmaatregelen die zijn genomen, hebben ervoor gezorgd dat de schade voor nu beperkt lijkt. Met het huidige weer kijk ik dan ook nog steeds met vertrouwen naar het komende kersenseizoen."

Voor meer informatie:
Mieke Thoelen
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be  
www.belorta.be     

Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 (Kluis Z.1 - 1050)
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
sales@hoogstraten.eu     
www.hoogstraten.eu