"Argentijnse kersen blijven het goed doen op buitenlandse markt"

Ondanks de lagere oogstopbrengst als gevolg van het slechte weer in onder meer de provincies Mendoza en Río Negro, is het Argentijnse kersenseizoen redelijk succesvol geweest.

"Er hebben zich nieuwe of uitzonderlijke gevallen van klimaatschade voorgedaan. De meeste bedrijven hebben middelen om de vorst te bestrijden, maar er zijn enkele middelgrote en kleinschalige telers uit Mendoza of Neuquén die zich niet kunnen verweren. Bovendien hebben we nu ook meer te lijden onder hagelbuien. Toch blijft de belangrijkste schade aan het fruit gerelateerd aan onder meer hoge temperaturen en hoge vochtigheidspercentages", aldus de voorzitter van de Argentijnse Kamer van Kersentelers (CAPCI).

Ook al is de binnenlandse vraag goed geweest, Argentijnse telers moesten opboksen tegen een groeiende import van kersen in Mendoza. Toch is de belangrijkste bron van inkomen de export.

Volgens gegevens van CAPCI is momenteel 96% van de kersenteelt in Argentinië in handen van geïntegreerde bedrijven en coöperaties. Hoewel het areaal in Argentinië al jaren niet meer is toegenomen, blijft het fruit met z’n concurrerende prijzen een gunstige positie behouden op de internationale markt, waar de vraag ook groot is.

Kersen halen vooral mooie prijzen op de Aziatische markt en de groei houdt er ook nog steeds aan. China is de interessantste markt door de bevolkingsdichtheid en de koopkracht van z’n inwoners. "Chinezen eten ook het hele jaar door kersen", zegt de voorzitter.

Santina, Lapins, Sweet Heart, Kordia en Regina zijn de belangrijkste rassen die Argentinië exporteert. Sommige hiervan kunnen boven de gemiddelde prijs worden afgezet in bepaalde perioden van het seizoen, en dan vooral op de Chinese markt.

Bron: revistainternos.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven