Brexit als reden genoemd

Grote aantallen Britse kroten rotten weg nu Europese bedrijven elders inkopen

Op zijn bedrijf in Staffordshire teelt Will Woodhall bieten en lente-ui. Hij laat weten dat 500 ton bieten momenteel weg liggen te rotten, omdat de vraag is ingestort als gevolg van Brexit. Woodhall verwacht dat zijn verliezen oplopen tot €107.920. Nu er sinds januari nieuwe regels aan de grens gelden, kopen Europese bedrijven hun producten elders in, en dit geldt met name voor AGF-producten. Hij vreest dat hij zijn oogst tot compost zal moeten verwerken. "Ik heb geprobeerd ervanaf te komen, maar het transport is een probleem en niemand wil voor de kosten hiervan opdraaien."

Hoewel het VK in 2016 al stemde voor een vertrek uit de EU, was vorig jaar het eerste jaar dat het land geen onderdeel meer uitmaakte van de interne markt en douane-unie. Woodhall vertelt dat hij na Brexit problemen verwachtte en daarom zijn productie  terugschroefde. Toen de handel opleefde, besloot hij zijn productie weer op te schalen, waarna hij plotseling buitenspel kwam te staan. 

De regering heeft laten weten dat handelaren moeten wennen aan de nieuwe regels en hun voordeel kunnen doen met nieuwe handelsverdragen die de Britse regering overal ter wereld aangaat. 

Bron: bbc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven