"In 2021 zijn er 13 mln kartons Colombiaanse bananen afgezet in Europa en Zuid-Korea"

De Colombiaanse bananenexport nam in 2021, ondanks complicaties als gevolg van de pandemie, toe. Volgens statistiekdienst DANE klokte de export van januari tot en met september vorig jaar af op
€ 707,4 miljoen, 12,7% meer dan in dezelfde periode van 2020.

"2021 was een uitdagend jaar vanwege de pandemie. Toch konden we het jaar afsluiten met een afzet van ongeveer 13 miljoen kartons en boekten we een omzet van bijna € 122 miljoen", zegt Edgar Chalhoub, voorzitter van bananenhandelaar Banasan uit Santa Marta.

De export had te kampen met grote uitdagingen zoals logistieke problemen en de inflatie. "Ons grootste probleem was het wereldwijde tekort aan kartons om de bananen te verpakken. We moesten dozen importeren uit Ecuador, Honduras en Guatemala. Dat hadden we nog nooit eerder moeten doen. Maar geen kartons betekent geen export. Dat konden we ons niet veroorloven na negen maanden geduld te oefenen voor de oogst en na alle investeringen die we hadden gedaan om het seizoen tot een goed einde te brengen. Ook de stijging van de kosten van meststoffen heeft een zeer grote impact gehad. Sommige producten zijn verdubbeld in prijs", gaat Edgar verder.

"Bijna 80% van de Colombiaanse bananen gaat naar Europa. We zijn in 2020 begonnen met de export naar Zuid-Korea. Colombia was daar nog niet aanwezig met z’n bananen. Het is een markt van ongeveer 25 miljoen kartons, waarvan 20 miljoen geïmporteerd worden uit de Filipijnen en 5 miljoen uit Ecuador. Toen de vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea werd ondertekend, die in juli 2016 van kracht werd, werden de invoertarieven afgeschaft. Op dat moment konden Colombiaanse bananen beginnen te concurreren met product uit de andere herkomstlanden."

"In 2020 zonden we er 1 miljoen kartons naartoe, wat overeenkomt met 20% van de 5 miljoen kartons die niet uit de Filipijnen geïmporteerd worden. Momenteel gaat ongeveer 6% van de export van ons bedrijf naar Zuid-Korea."

Bron: larepublica.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven