Helft van Oekraïense oogsten mogelijk verloren door oorlog

De oogsten van enkele van de belangrijkste Oekraïense gewassen zouden dit jaar gehalveerd kunnen worden, waardoor de positie van Oekraïne als belangrijke exporteur in gevaar komt en de toch al krappe mondiale voorraden nog verder toenemen. De Russische invasie vindt plaats op een cruciaal moment voor de gewassen. De Oekraïense telers zijn net begonnen met het planten van maïs en zonnebloemen, maar de voortgang daarvan wordt belemmerd door veldmijnen en een gebrek aan brandstof en meststoffen. Een groot deel van het graan dat maanden voor de oorlog werd gezaaid, is bezet door de troepen.

Nu de havens grotendeels gesloten zijn, overwegen de telers ook om over te schakelen op gewassen die meer geschikt zijn voor plaatselijke consumptie dan voor de export. Zelfs in dit vroege stadium van het groeiseizoen ziet de situatie er somber uit: analisten voorspellen een daling van de productie met 30% tot 55%, afhankelijk van het gewas. Dit vergroot het risico op tekorten aan belangrijke basisproducten en kan de mondiale voedselprijzen, die al een recordhoogte hebben bereikt, nog verder opdrijven.

Oekraïne is een belangrijke leverancier van maïs, zonnebloemolie en tarwe, maar sinds het uitbreken van de oorlog zijn de handelsstromen sterk gedaald. Hoewel het de verkoop per spoor over zijn westelijke grens heeft opgedreven, zijn de volumes slechts een fractie van de normale handel over zee.

Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven