Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenprijzen houden goed stand in maart

Tholen - De tomatenprijs in Nederland lag in maart twee keer zo hoog als normaal. Gemiddeld leverde een kilo 2,82 euro op, zo valt op te maken uit het tomatendashboard van de Europese Commissie. Ook de tomatenprijzen in andere lidstaten liggen hoog. Wel was er in maart, in lijn met de vijfjarig gemiddelden, iets van een prijsdaling te zien, in ieder geval in Nederland en ook in België. De echte prijsdaling lijkt dit seizoen later te volgen. De markt vreest voor een hevige prijsdaling na Pasen.


Klik hier voor vergroting

Over de hele linie in de Europese Unie was daar in maart nog geen sprake van. De gemiddelde kiloprijs steeg zelfs nog iets, tot 2,15 euro per kilo. Het is een lichte stijging die overeenkomt met het vijfjarig gemiddelde.


Klik hier voor vergroting

Italië en Nederland volgen ook de trend van de afgelopen vijf jaar, zij het met veel hogere prijsniveaus dan de afgelopen vijf jaar. In Italië ligt de kiloprijs onder het gemiddelde in de Europese Unie, in Nederland er ruim boven. Voor Italië betekent dat in maart een net iets sterkere daling van de prijzen dan vorig jaar en een prijs die 25% boven die van het vijfjarig gemiddelde ligt.


Klik hier voor vergroting

In Nederland ligt de prijs twee keer zo hoog en zakte de prijs van februari naar maart ook enkele procenten minder hard dan gemiddeld de afgelopen vijf jaar het geval is. 


Klik hier voor vergroting

In Spanje wilde de afgelopen vijf jaar de prijs in maart nog weleens iets stijgen, gemiddeld met een procent ten opzichte van februari. Dat lukte dit jaar niet. Wel handhaaft de kiloprijs zich op een, voor maart, gemiddeld 67% hoger prijsniveau dan gemiddeld de afgelopen vijf jaar.


Klik hier voor vergroting

Frankrijk is op het dashboard steevast het land met de hoogste kiloprijs. Met 3,83 ligt de kiloprijs hier 39% hogere dan gemiddeld de afgelopen vijf jaar in maart.


Klik hier voor vergroting

België ontbreekt in het dashboard, maar uit cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) is op te maken dat in maart de prijzen, net als in Nederland, heel ruim boven het vijfjarig gemiddelde lagen. Van een echte prijsdaling is ook nog geen sprake. In de voorgaande jaren begon de prijs vanaf grofweg half maart serieus in te zakken. Dit jaar is daar nog geen sprake van. Afgelopen week steeg de klokprijs voor trostomaten zelfs weer iets, met Pasen op komst. Vooral bij trostomaat valt op dat de afgelopen weken de aangevoerde aantallen nog steeds de helft lager liggen in vergelijking met afgelopen jaar. In losse tomaat ligt dat percentage lager, maar ook hier kunnen de aangevoerde aantallen nog niet tippen aan vorig jaar. In week 14 gaat het bijvoorbeeld om 45% minder aangevoerde trostomaten en 39% losse tomaten. In weken voordien lag het percentage voor trostomaat vaak zelfs onder de 50%.

Wat er na Pasen gebeurt, als steeds meer producties goed op gang zijn, baart de markt zorgen. Anders dan andere jaren lijken er meer producties op hetzelfde moment op de markt te komen, vanwege uitstel van teelten als gevolg van de energiecrisis. Niemand lijkt echter precies te weten wat er gaat gebeuren. Als er al 'een draaiboek voor de tomatenhandel' bestond, dan is dat draaiboek in coronatijd en nu ook in tijden van virus- en energieproblematiek flink in de war geschopt.