Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt Group en Scania ondertekenen overeenkomst voor de levering van elektrische trucks

Colruyt Group en Scania kondigen aan dat ze de volgende stap zetten in hun gezamenlijke ambitie naar slim en duurzaam goederenvervoer bij de retailgroep, met de ondertekening van een overeenkomst voor de levering van elektrische trucks specifiek voor de foodserviceformule Solucious. Het gaat om de eerste levering van volledige batterij elektrische Scania trucks in België.

Partners op vlak van duurzaam transport
Colruyt Group wil tegen 2030 zijn relatieve CO2-uitstoot verminderen met 40% (in vergelijking met 2008) en zet daarbij ook volop in op de verduurzaming van het transport. De samenwerking met Scania op dit vlak gaat reeds jaren terug. Met de eerdere leveringen van Scania CNG (Compressed Natural Gas) vrachtwagens werden al belangrijke stappen gezet richting groener transport. Deze voertuigen zijn volledig geschikt voor de toepassing van bio-CNG waardoor de CO2-reductie tot ca. 90% kan stijgen. Met de nieuwe elektrische trucks gaat de retailer nog een stap verder en kan er volledig emissieloos en geluidloos geopereerd worden.
 
Janko van der Baan, Managing Director Scania Benelux, spreekt over de volgende mijlpaal in de transitie naar duurzaam en zero-emissie transport in België: "Wij zijn ontzettend trots om deze elektrische trucks aan Colruyt Group te mogen leveren. We zien een trend waarbij transport in stedelijke gebieden op afzienbare tijd alleen nog maar zero-emissie plaats mag vinden. Met de keuze voor elektrificatie sorteert Colruyt Group nadrukkelijk voor naar deze toekomst."
 
Peter Vanden Avenne, Verantwoordelijk Supply Chain bij Solucious, het foodservicebedrijf van Colruyt Group: "Als retailer nemen wij de verantwoordelijkheid om slim en duurzaam om te gaan met goederenmobiliteit. Om onnodige kilometers te vermijden streven we naar een optimale beladingsgraad van de vrachtwagens en kiezen waar mogelijk voor alternatieve vervoersmiddelen. Met de aankoop van deze elektrische trucks maken we opnieuw onze voortrekkersrol rond duurzaam goederenvervoer waar. We kijken er alvast naar uit om onze foodservice klanten op deze duurzame manier van hun bestellingen te kunnen voorzien."
 
E-Mobility platform
Enkele jaren geleden introduceerde Scania haar e-Mobility platform, met daarin (plug-in) hybride en volledig batterij-elektrische oplossingen. Al naar gelang de toepassing wordt samen met de klant een maatwerk oplossing gespecificeerd. Colruyt Group heeft nu gekozen voor de 25P BEV (Battery Electric Vehicle) met een totale actieradius tot 250 km. De elektromotor met een continue vermogen van 230 kW wordt gevoed door een batterijpakket met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 300 kWh. Met 130 kW DC-lading kunnen de negen batterijen in minder dan 1,5 uur volledig worden opgeladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van uitrollen en regeneratief remmen, zoals een moderne formule 1 wagen.

De elektrische trucks zullen in het tweede kwartaal van 2022 worden afgeleverd. 

Bron: Scania

Publicatiedatum: