Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktverslag week 13/2022:

"Nederlandse, binnenlandse en Belgische komkommers bepaalden samen de Duitse markt"

Over het algemeen waren de handelaren tevreden over de vraag naar komkommers. Nederlandse, binnenlandse en Belgische komkommers bepaalden samen de markt. Zo was er meer continuïteit en namen de prijs- en aanbodschommelingen af. De prijzen voor binnenlandse producten daalden opnieuw licht als gevolg van het volume
en kwam dicht in de buurt van het niveau van de Benelux-invoer. Spanje nam slechts plaatselijk deel aan de markt, met kleine hoeveelheden.

In Frankfurt kwamen we een echte smaakvolle specialiteit tegen: de oerkomkommer "Jurassic", ook wel drakenkomkommer genoemd. Deze komkommers worden ongeveer 35 tot 40 cm lang en wegen circa 400 tot 500 gram. De uit Nederland ingevoerde partij was verpakt in dozen van 30 stuks en zou naar verwachting €24,50 opbrengen. Mini-komkommers kwamen voornamelijk van lokale, Nederlandse en Turkse productie. Terwijl de Belgische bevoorrading in het segment toenam, eindigde het Spaanse seizoen.

Appelen
Het was een wat doorsnee week, met steeds minder belangstelling. De Duitse producten bleven de markt domineren, vooral Elstar, Jonagold en Boskoop; de eerstgenoemde en de laatstgenoemde bleven in volume afnemen.

Peren
Zuid-Afrika domineerde de markt: Williams Christ, Abate Fetel, Rosemarie, en plaatselijk ook Cheeky, Celina en Packham's Triumph waren verkrijgbaar. Het bredere overzeese assortiment werd gecompleteerd met Chileense Abate Fetel en Argentijnse Williams-producten.

Druiven
De markten werden voldoende bevoorraad met Zuid-Afrikaanse en in mindere mate Peruaanse zendingen. De zendingen uit Namibië werden minder prominent. Anderzijds kwamen er geleidelijk nieuwe Thompson Seedless bij uit Chili en India.

Sinaasappelen
Het seizoen loopt op zijn einde, hoewel de aangeboden hoeveelheden nog aanzienlijk waren. De Spaanse "Lane Late" en "Navelate" verloren verder aan belang in termen van volume, terwijl Egyptische sapsinaasappelen, "Navel Late" en de Turkse "Washington Navel" het aanbod stabiliseerden.

Mandarijnen
Het seizoen eindigde met een geringe belangstelling en dalende zendingen uit alle levergebieden. Zelfs de plotselinge weersomslag gaf de handel geen grote stimulans. De beschikbaarheid van Israëlisch, Spaans en Marokkaans fruit was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Citroenen
De leveringen uit Spanje bleven beperkt als gevolg van de weersomstandigheden, maar deze bleven de overhand houden op de Turkse leveringen.

Bananen
In de regel stemden de rijpingsbedrijven hun aanbod af op de vraag, zodat de prijzen weinig varieerden. Van tijd tot tijd waren er echter kleine prijsdalingen.

Bloemkool
Franse en Italiaanse leveringen domineerden de markt. Spaanse en Belgische artikelen vulden het goederenaanbod aan, maar kwamen slechts sporadisch aan. De leveringen uit Spanje waren deze week duidelijk beperkt.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. De aanwezigheid was plaatselijk duidelijk beperkt; de toegenomen vraag vanuit de retail hield uiteraard verband met de oogstproblemen ten gevolge van de regen in Zuidoost-Spanje. De prijzen zijn over de hele linie aanzienlijk gestegen.

Tomaten
De beschikbaarheid was deze week niet in overeenstemming met de sterke vraag en de marktsituatie bleef krap voor bijna alle rassen. De prijs van TOVs, die populair zijn bij de kopers, is opnieuw gestegen: de meeste kwamen uit Spanje, Turkije, Nederland, België en Italië. Duitse TOVs en cherrytomaten werden afgezet op de groothandelsmarkten in Frankfurt, de eerstgenoemde ook in München.

Paprika's
De aanwezigheid van Nederlandse en Belgische partijen breidde zich uit. Het Spaanse aandeel daalde merkbaar. De distributeurs probeerden de Spaanse artikelen snel weg te werken door middel van kortingen, wat uiteindelijk een negatief effect had op de prijzen van de Nederlandse producten.

Asperges
Men was meer dan voldoende voorzien van eigen witte - en soms paarse - asperges. Griekenland, Nederland, Italië en België rondden de handel af met witte en paarse asperges. Hoewel het seizoen nog aan het begin staat, waren er al wat binnenlandse goederen beschikbaar, dankzij de dubbele en driedubbele afdekkingen en de goede externe groeiomstandigheden van de afgelopen weken.

Bron: BLE 

Publicatiedatum: