€ 50 miljoen vorstschade in Valencia

De vorstschade van de afgelopen dagen in de groenten- en fruitteelt in de Valenciaanse Gemeenschap wordt op meer dan € 50 miljoen geraamd, zo blijkt uit een eerste balans die is opgesteld door telersvereniging La Unió de Llauradors. In de afgelopen weken was er ook € 11 miljoen schade door aanhoudende regen.

La Unió neemt aan dat er meer dan 33.000 hectares te lijden hadden onder de vorst. Van de drie provincies in de Valenciaanse Gemeenschap is Valencia het hardst getroffen (64%), gevolgd door Castellón (27%) en Alicante (11%). Als we het per streek bekijken, wordt de meeste schade vastgesteld in Utiel-Requena (17%), gevolgd door La Serranía (10%) en La Plana Alta (9%).

80% van de getroffen hectares zijn beplant met amandelbomen. De kakiteelt is goed voor 10% van het areaal dat schade heeft opgelopen, steenfruit en kersen voor 8% en aardappelen, uien en artisjokken voor 2%. De grootste verliezen vallen bij de kakiteelt te betreuren: minstens 50%. Amandelen, een extensieve teelt die veel hectares beslaat, vertegenwoordigt 37% van de verliezen. Steenfruit, dat al zwaar getroffen was door de regen van de afgelopen weken, is goed voor 7% van de schade en aardappelen en groenten voor 6%.

La Unió vraagt hulp voor de door de regen en vorst getroffen telers. Het denkt daarbij aan directe hulpmaatregelen zoals de gratis verdeling van gewasbeschermingsmiddelen tegen schimmels, maar ook de annulering van de grondbelasting voor de bebouwde percelen, een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen voor een jaar en leningen met gesubsidieerde rente. Het vraagt ook om steun voor de getroffen afzetcoöperaties.

De schade die door de vorst werd veroorzaakt, wordt gedekt door de landbouwverzekering Agroseguro. De telersvereniging vraagt de verzekeraar met spoed de taxatie van de getroffen percelen uit te voeren. Weinig telers hebben evenwel een verzekering afgesloten voor de amandel- en groenteteelt. La Unió vraagt daarom meer betaalbare premies, op basis van de prijzen die deze producties halen en aangepast aan de reële situatie in de sector.

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven