Aardappeloogst in Murcia maand vertraagd

In Campo de Cartagena, een streek in de Spaanse provincie Murcia, is er 4.000 hectare aardappel gepoot, bijna 2.000 hectare meer dan vorig jaar. De oorspronkelijke verwachting was om ongeveer 140 miljoen kilo aardappelen te rooien, die voornamelijk op de Spaanse markt zouden worden verkocht, zo meldt telersvereniging Coag.

Maar door wateroverlast op de percelen en de onmogelijkheid om de velden te betreden voor de bestrijding van ziekten en plagen zal de oogstopbrengst aanzienlijk lager uitvallen. In het gebied is de afgelopen weken 300 liter per vierkante meter gevallen. "Een groot deel van de aardappelen zullen niet gerooid worden door wortelverstikking", aldus Salvador Mellinas, een teler uit El Algar.

De telers hoopten op een goed seizoen, aangezien de Franse bewaaraardappel, het meest voorkomende product in het retailschap zolang de Spaanse aardappel niet beschikbaar is, schaars is en van slechte kwaliteit.

Volgens de voorzitter van Coag Cartagena, Vicente Carrión, is de komst van aardappelen uit Israël en Egypte nu een bron van zorg. Die twee landen zetten hun productie normaal in Rusland af, maar vanwege de oorlog in Oekraïne zal die aanvoer op de Europese markt terechtkomen.

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven