Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse druiventelers worstelen met houdbaarheid vanwege nieuwe logistieke uitdagingen

Jan Lievens, een specialist op het gebied van druiven en post harvest-technologie, probeert al vele jaren een mentaliteitsverandering teweeg te brengen om de kwaliteit van druiven na de pluk beter te behouden.

Foto rechts: Bij druiven is het behoud van groene stelen het doel

Hij vertelt dat dit nu belangrijker is dan ooit tevoren. "Een veelgehoord probleem onder belangrijke spelers in de Egyptische, Zuid-Afrikaanse en Nederlandse sector, is dat de transittijd vanaf Zuid-Afrika als gevolg van de huidige logistieke situatie inmiddels al 55 dagen bedraagt. Hiervoor dien je een uitgebreide en goede post harvest-procedure te implementeren, anders red je het niet."

Hij vertelt dat hij veel berichten heeft gehoord over de matige kwaliteit van Zuid-Afrikaanse druiven bij aankomst, maar tegelijkertijd zeggen handelaren dat de premium druiven die zij ontvangen nog altijd hoge prijzen opleveren. 

Vanwege de toenemende internationale belangstelling voor deze technologie werd besloten om de traditionele Afrikaanse naam van het bedrijf, Umhwebo (wat handelen betekent), te veranderen in Humiditas (Latijn voor vochtigheid). 

Een relatieve luchtvochtigheidsinstallatie voor een precooler en pakstation met waterpomp, filter en twee RH-controllers met een olievrije compressor in een druivenpakstation in De Doorns, West-Kaap.

Humiditas is gespecialiseerd in post harvest-technologie voor groenten, fruit en bloemen. Het bedrijf staat bekend om haar goede resultaten in de druivensector en is ook actief in de blauwe bessensector. De bewezen post harvest-filosofie is geschikt voor hard- en steenfruit en voorkomt veel van de kwaliteitsproblemen waar telers voorheen mee te maken hadden.  

"Bovendien," voegt Jan eraan toe," trekt het bedrijf internationale investeerders aan om de toekomst van haar post harvest-ideeën en -technologieën veilig te stellen, aangezien de resultaten voor de telers enorm zijn maar de investeringen in deze technologie nog gering."

Hij wijst er al jaren op dat telers te weinig aandacht besteden aan de juiste koeling en luchtvochtigheid van het geoogste fruit en daarom adviseert hij zijn klanten in Zuid-Afrika en Egypte om de druiven na de oogst voor te koelen of binnen 20 tot 30 minuten in de koeling te plaatsen. 

BIO Turbo 1000 met RH (relatieve luchtvochtigheid)-sproeier tijdens de installatie (foto's: Humiditas)

Voor de pandemie reisde hij de wereld over om de post harvest-filosofie van Humiditas toe te lichten. In Egypte, waar hij inmiddels al een paar jaar werkzaam is, zal een nieuw project precies op tijd voor het nieuwe seizoen in gebruik kunnen worden genomen. 

"Vlak na de oogst is er moment waarvan alles afhangt," zegt Jan. "De tijd tussen het oogsten en het begin van het post harvest-proces in precoolers is van essentieel belang. Het zo snel mogelijk en op correcte wijze koelen van het fruit uit de boomgaarden is cruciaal. Op dit punt zijn de relatieve luchtvochtigheid en de verwijdering van ziekteverwekkers in de lucht cruciaal. Het draait allemaal om zorgvuldigheid. Wij laten niets aan het toeval over."

Voor meer informatie:
Jan Lievens
Humiditas
Tel: +27 78 992 2485
jan@humiditas.com
www.humiditas.com/

Publicatiedatum: