Australische lycheeseizoen eindigde met extreem weer

Australische lycheetelers hadden het geluk dat hun seizoen eindigde vlak voor Queensland en New South Wales werden getroffen door hevige regenval en overstromingen, wat betekende dat ondanks schade aan boomgaarden de oogst van het seizoen binnen was. 

Eind februari en begin maart kregen telers in het gebied van Bundaberg tot aan het noorden van New South Wales te maken met zware neerslag en wateroverlast. Jill Houser, algemeen directeur van de Australian Lychee Growers Association (ALGA), legt uit dat veel teeltgebieden aan de Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, werden getroffen door zware overstromingen en erosie als gevolg van een weersysteem dat dagenlang actief was. 

"Er werd schade aangericht aan wegen, dammen en boomgaarden. Het zal maanden duren voordat telers in deze regio hun schade hebben hersteld," legt ze uit. "Naast overstromingen werden telers in Beerwah en Landborough, in het zuidoosten van Queensland, ook nog geraakt door zware hagelstromen, die schade aanrichtten aan huizen, schuren, boomgaarden en netoverkappingen. Het oogstseizoen zat er al op en veel telers waren net of bijna klaar met hun snoeiwerkzaamheden, toen het noodweer toesloeg. Gelukkig kwam het weer nu niet als verrassing."

Foto: Huxley Hilltop Farms (via: Aussie Lychees Facebook)

Houser legt uit dat het seizoen eind oktober, begin november aanving in het noorden van Queensland met zeer lage aantallen. De aanvoer kwam echter op gang nadat de oogst in Bundaberg en de Sunshine Coast, in het midden van Queensland, van start was gegaan. 

"Er zijn nog geen cijfers beschikbaar, maar de verwachting is dat de aantallen gelijk zijn aan voorgaande seizoenen," vervolgt Houser. "Noord-Queensland had de afgelopen drie seizoenen lagere oogstopbrengsten. Dit was het gevolg van de weersomstandigheden tijdens de bloei en fruitzetting. Deze lagere oogsten leverden telers echter wel buitengewoon hoge inkomsten op. Na Kerst fluctueerden de prijzen enigszins, evenals na het Chinese Nieuwjaar. Desondanks waren de prijzen over de hele linie goed en konden lycheetelers rekenen op goede inkomsten. In teeltgebieden in Midden- en Zuidoost-Queensland waren de opbrengsten hoger, waardoor zowel de binnenlandse als exportmarkten bevoorraad konden worden en er geen sprake was van overaanbod op lokale markten. Dit heeft bijgedragen aan het uitstekende prijsniveau."

Houser runt zelf ook een lycheeboomgaard in Mooloolah, aan de Sunshine Coast in Queensland. Ze vertelt dat het seizoen zo zijn uitdagingen had. ALGA bericht dat de sector sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie, twee jaar geleden, kampt met een tekort aan arbeidskrachten voor het oogsten en verpakken van de lychees. 
"Er waren nauwelijks rugzaktoeristen of andere buitenlandse vakantiegangers in het land," legt ze uit. "Degenen die wel beschikbaar waren, konden kiezen uit een keur aan banen in andere sectoren dan de tuinbouw."

"Telers hebben er het beste van gemaakt door zelf personeel te werven via onder meer Harvest Trail, Gumtree, JobActive en sites voor rugzaktoeristen. Ook konden zij profiteren van initiatieven van de Australische overheid. De internationale grenzen zijn weer open en ook de backpackers zullen hopelijk weer terugkeren. We verwachten dat de Covid-19-beperkingen tot het verleden behoren, hoewel de regering wel iets meer zou mogen doen om rugzaktoeristen aan te moedigen weer aan de slag te gaan in de fruitsector."

De pandemie had ook zijn impact op de hoogte van vrachttarieven, maar de steun van IFAM heeft ervoor gezorgd dat de sector aan al haar exportverplichtingen kon voldoen. Hongkong is van oudsher één van de voornaamste markten voor Australische lychees, die van hieruit naar de rest van China worden verladen. Houser vertelt dat de markt sinds 2019 wat trager is geworden, maar dat de export naar Noord-Amerika is gestegen, waardoor deze markt nu geldt als de grootste exportbestemming. 

"De extra aanplant in delen van Queensland en een recent uitgevoerde enquête binnen de sector wijzen erop dat de lycheeproductie tot 2028 fors zal toenemen," vervolgt Houser. "Om deze reden heeft de sector markttoegang aangevraagd voor meer Aziatische landen, waaronder Thailand, Vietnam, Taiwan en China. Deze aanvragen werden goedgekeurd door het International Market Access Assessment Panel (IMAAP) en worden nu doorgestuurd aan het ministerie van Landbouw (DAWE). De aanvragen voor zowel Thailand als Vietnam zijn naar de landenpool verwezen, terwijl die voor Taiwan en China naar de strategische pool zijn verwezen. Het verschil tussen de twee is momenteel dat Thailand en Vietnam het bestralingsprotocol accepteren, waarvan de lycheesector vindt dat het de meest doeltreffende en 'fruitvriendelijke' behandeling is, terwijl China en Taiwan dit importprotocol nog niet hebben omarmd."

De ALGA richtte zich in het seizoen 2021-2022 ook op een marketingcampagne, die erop gericht was om meer bewustzijn te creëren en consumenten aan te sporen lychees te kopen tijdens het piekseizoen. 

"Zowel digitale als social media-kanalen werden benut tijdens het zes maanden durende seizoen. De campagne richtte zich op het informeren en aansporen van consumenten om meer Australische lychees te eten. "Met input van de lycheesector heeft Hort Innovation deze marketingcampagne uitgevoerd, waarvan de resultaten in april bekend zullen worden gemaakt."

Voor meer informatie: 
Jill Houser
Australian Lychee Growers Association
+61 417 639 927
algaeo@australianlychee.com.au 
www.australianlychee.com.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven