Magna Grecia Soc. Coop.

Oorlog doet vraag naar aardappelen stijgen in Italië

De oorlog in Oekraïne, die al 40 dagen aan de gang is, lijkt de eetgewoonten van de Italiaanse consument te veranderen.

Zo is de vraag naar aardappelen met meer dan 20% gestegen, vooral omdat de prijs van dit product, dat als essentieel wordt beschouwd, stabiel blijft in vergelijking met tarwe of andere granen, die recordprijzen halen.

"Voor aardappelen noteren we in vergelijking met enkele maanden geleden een stijging van de bestellingen van meer dan 20%. Die toename begon in feite al met de staking van de wegvervoerders in Zuid-Italië en nam nog in omvang toe door de oorlog in Oost-Europa", vertelt Vincenzo Colombrino van Magna Grecia, een coöperatie uit de Zuid-Italiaanse regio Basilicata die jaarlijks zo'n 4.000 ton aardappelen afzet in supermarkten in Midden- en Zuid-Italië. 

"De supermarkten vragen ons om de aanvoer te verhogen en ook de komende dagen nog promoties te voorzien, aangezien het product goed blijft verkopen en de vraag erg hoog is. Vanuit ons magazijn in Metaponto vertrekt dagelijks 25 ton aardappelen naar de twee afzetplatforms die we hebben in Gioia del Colle en in Catania. Zo kunnen we op een efficiënte en snelle manier de markten in Midden- en Zuid-Italië bedienen. We hebben ongeveer 300 hectare aardappelteelt, voornamelijk in Campania, Lazio en Emilia Romagna. We telen verschillende rassen, zoals Colomba, Agata, Sunita en Annabelle (geel vruchtvlees) en Laura (rode schil en geel vruchtvlees)."

"De aardappel is in vergelijking met andere AGF-producten minder bederfelijk en dus beter houdbaar. Mede daarom zijn de aankopen de afgelopen weken flink gestegen. Verder zijn de verkoopprijzen voor het verpakte product onveranderd gebleven op ongeveer € 0,55-0,60 per kilo, terwijl ander voedsel, inclusief groenten en fruit, sterk is gestegen. De algemene onzekerheid en de aanzienlijke prijsstijgingen, zowel voor voedsel als voor energie en brandstof, maken dit tot een product dat nu de voorkeur wegdraagt van de consument. We zijn nu ook al het seizoen 2022/23 aan het programmeren. We denken erover het areaal voor aardappelen te behouden en dat van watermeloenen wat in te krimpen."

Voor meer informatie:
Magna Grecia Soc. Coop.
Viale padre Mario Pagano, 15
75012 Bernalda (MT) - Italië
Tel: +39 (0)835745169
magnagreciasoccoop@gmail.com
magnagreciasoccoop.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven