Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergeteler gaat tot het uiterste voor het leveren van kwaliteit

Sylvain Erhardt teelt al twaalf jaar op 11 hectare groene asperges, een teelt op maat die gericht is op het leveren van kwaliteit. Nog niet zo lang geleden werden al zijn asperges verkocht aan sterrenchefs in heel Frankrijk en de rest van de wereld. "Om met zulke uitzonderlijke klanten te kunnen werken, heb ik groene aspergerassen geselecteerd die zeer grote maten geven", legt de aspergeteler uit.

Voordat ze in de grootste Franse restaurants kunnen worden geserveerd, krijgt elke asperge uit Domaine de Roques-Hautes een speciale behandeling. "Het gaat om echt handwerk. We plaatsen de asperges zorgvuldig één voor één in de boxen, zodat ze perfect uitgelijnd zijn en niet kromtrekken tijdens het transport. Voor ons gaat het niet om het generen van de grootste opbrengst, maar om het leveren van kwaliteit en daarvoor gaan we tot het uiterste."

Rechtstreekse afzet die 'upstream' veel werk vergt
Net als de teelt is ook de afzet van de asperges maatwerk. Sylvain heeft daarom besloten om zijn asperges rechtstreeks af te zetten, zonder gebruikmaking van tussenpersonen, om zo de kwaliteit van zijn asperges volledig onder controle te kunnen houden, tot ze op ons bord belanden. "We verhandelen de asperges in kleine hoeveelheden. Sommige restauranteigenaren nemen slechts 5 kg per week af, terwijl de grootste klanten tot wel 40 kg per week afnemen. Ik werk met veel verschillende bedrijven die allemaal op een hele verschillende manier werken. Dit betekent dat ik zowel mijn klanten als de seizoenen heel goed moet kennen, en dat ik me moet kunnen aanpassen aan de diverse problemen die zich onderweg kunnen voordoen. Dit jaar hebben vele bedrijfseigenaren bijvoorbeeld moeite met het vinden van personeel. Hierdoor zijn ze genoodzaakt meer van hun vrije tijd in te leveren, iets dat vóór de coronacrisis niet het geval was. We moeten goed communiceren en dat vergt 'upstream' veel werk."

Sylvain verhandelt zijn asperges in drie verschillende premium categorieën, waaronder de categorie 'Extra': "Dit zijn asperges met een perfect uiterlijk, zo recht als maar kan, gesloten en tussen de 25 en 26 cm groot. Deze asperges hebben heel weinig wit aan de basis, hoewel ik ongeveer 1 cm wit laat zitten zodat de asperge lang houdbaar blijft. Het witte gedeelte is veel dichter dan het groene gedeelte en werkt als een kurk, waardoor een asperge niet uitdroogt en zacht wordt."

Een heterogenere klantenkring
Vóór de coronacrisis bestond de klantenkring van Sylvain uitsluitend uit sterrenchefs. Met de komst van de lockdown in 2020 verloor Silvain echter al zijn klanten. Sindsdien verhandelt hij zijn asperges ook via andere afzetkanalen. "Op 14 maart 2020 ben ik 100% van mijn klanten kwijtgeraakt. De afgelopen twee jaar heb ik me moeten herpakken en andere verkoopkanalen moeten zien te vinden. Voor de komende jaren heb ik plannen om mijn klantenbestand te diversifiëren, waarbij ik de categorie 'Extra' reserveer voor eigenaren van sterrenrestaurants. Voor de kleinere maten werk ik rechtstreeks samen met de premiumgroothandel van Rungis. We leveren op dinsdag en mijn asperges worden op donderdag geserveerd in Singapore, Dubai, en zelfs Hong Kong. Het is van essentieel belang om de reputatie van het merk te behouden. Daarom selecteer ik vakmensen met wie ik echt wil samenwerken, altijd rechtstreeks. Ik ben degene die aangeeft hoeveel asperges ik elke week kan leveren. Alleen op die manier kan ik echt zelf de verkoopprijs bepalen, zodat mijn asperges altijd op de juiste waarde worden geschat, zo onafhankelijk mogelijk van marktschommelingen. Als de marktprijzen op hun laagst zijn, is het namelijk helemaal niet handig om met pallets zonder prijs te werken."

Enigszins sprake van een oogstvertraging
Net zoals die in andere delen van Frankrijk, heeft ook de aspergeoogst van Sylvain Erhardt vertraging opgelopen. "Van onze 11 hectare staan er 3 in de vollegrond en worden er 2 hectare onder plastic tunnels geteeld."

"Bij ons begint de teelt rond 20 februari en eindigt die eind mei/begin juni. Om een uitstekende kwaliteit te kunnen garanderen, wordt er dagelijks geoogst, soms twee keer per dag. Vorig jaar waren we vroeg begonnen. Dit jaar hebben we als gevolg van de lage temperaturen echter wat vertraging opgelopen. Dit betekent dat wanneer de temperaturen weer gaan stijgen, we een zeer geclusterde teelt zullen hebben," besluit Sylvain.

Voor meer informatie:
Sylvain Erhardt
Domaine de Roques-Hautes
Asperges.roqueshautes@orange.fr

Publicatiedatum: