Emiliano Andrade, partner van Lema en Landfruit (Spanje):

"Het eerste vroege steenfruit is dit jaar 10 dagen eerder geplukt"

Het seizoen van extra vroeg steenfruit is dit jaar iets eerder dan normaal van start gegaan in het zuiden van Spanje. Het weer heeft er een positieve invloed gehad op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het fruit.

"In week 12 zijn we al begonnen met de pluk van het extra vroege steenfruit in Huelva. Dat is 10 dagen eerder dan gebruikelijk. Het fruit heeft de juiste maat en correcte Brix-waarden", zegt Emiliano Andrade, partner van Landfruit en Lema, twee bedrijven met hoofdkantoor in de regio Extremadura.

In het begin van het seizoen richt het bedrijf zich op de oogst van nectarines met wit en geel vruchtvlees. "We zenden dit extra vroege fruit vooral naar supermarktketens in Centraal-Europa. De afstand naar de bestemmingsmarkten is van kort tot middellang. In de eerste dagen van de afzet was het weer in Centraal-Europa gunstig voor de consumptie en de vraag was goed, maar natuurlijk komt dit vroege fruit nog helemaal niet met grote hoeveelheden op de markt", benadrukt Emiliano Andrade.

Volgens de teler en handelaar zijn de vooruitzichten voor het steenfruitseizoen gunstig dankzij goed weer en een correct productieniveau. "Met onze uitgebreide afzetkalender met verschillende types en rassen van lekker steenfruit dat ook een goede houdbaarheid heeft, gaan we mogelijk een goed afzetseizoen tegemoet. We hebben 8 maanden lang productie, van april tot en met november."

Het seizoen is begonnen net toen de Spaanse transportsector aan het staken was. Ook de hoge teelt- en verwerkingskosten zorgen voor uitdagingen. "Deze situatie kan turbulentie veroorzaken in de afzet en een sterke impact hebben op de winstmarges van alle schakels van de waardeketen", waarschuwt Emiliano Andrade.

"De transportstaking en de stijging van de kosten voor teelt, verwerking en verpakking – landbouwdiesel is bijvoorbeeld gestegen van € 0,50 tot € 1,30 per liter – maken het ons niet gemakkelijk. Het zal moeilijk worden de klanten bewust te maken van de problemen waar we mee kampen en de markt mee te krijgen in het delen van de kosten", legt hij uit.

"De inflatie, de oorlog en de energieconflicten kunnen leiden tot grote onevenwichtigheden op de markt waaraan ook de steenfruitsector niet ontsnapt. De manoeuvreerruimte op de markt wordt heel krap. Landfruit en Lema beheren met eigen middelen het gehele productieproces: van de teelt en de verpakking tot de afzet en het transport."

"Wij moeten alle kostenstijgingen dragen en we hebben geen garanties dat we ze kunnen doorrekenen aan de klanten, aangezien de prijs van het product in hoge mate afhankelijk is van het spel van vraag en aanbod, het weer in het land van bestemming en nu ook van het aanbod van andere landen op de Europese markt, aangezien Rusland en Oekraïne niet langer aantrekkelijke markten zijn. Kortom, het wordt moeilijk om de sterke stijging van de kosten door te rekenen", besluit Emiliano Andrade.

Voor meer informatie:
Emiliano Andrade Rodríguez
LandFruit
Tel: +34 924 800 600
emi.andrade@landfruit.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven