Export van citroenen naar Midden-Oosten stijgt

Verlies van Russische markt houdt meer citroenen in Zuid-Afrika

Het Midden-Oosten, waar ongeveer een derde van de Zuid-Afrikaanse citroenen wordt afgezet, is momenteel een plaats van "strijd", zegt een exporteur die in deze markt is gespecialiseerd.

Eind vorige week waren in Zuid-Afrika reeds 2,6 mln kartons van 15 kg citroenen verpakt en meer dan een miljoen daarvan zijn geëxporteerd, hoofdzakelijk naar het Midden-Oosten, zoals gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

Zoals was verwacht sedert het begin van de inval door Rusland, zetten citroenen die naar Rusland zouden zijn gegaan (grotere maten citroenen en ook fruit van klasse 2), de citroenprijzen op de markt van het Midden-Oosten onder druk.

"Het Midden-Oosten is overwegend een kleinere citroenmarkt, dus als het fruit dat voor Rusland bestemd was, daarheen gaat, is dat niet wat de traditionele markt in het Midden-Oosten wil. Dit zal de markt in een neerwaartse spiraal doen belanden," is de mening van een citrusexporteur uit Limpopo. "Het Midden-Oosten is ook niet langer een markt die een middelmatige klasse fruit accepteert, de consument wil een goede kwaliteit fruit."

De export naar Rusland bedraagt dit seizoen tot eind week 11 129.000 kartons, tegenover 188.000 kartons 2021. In het Verre Oosten en Maleisië zijn de prijzen voor Zuid-Afrikaanse citroenen echter redelijk.

Lokale markt: acceptabel overaanbod citroenen
"We zien het effect van exporteurs die geen citroenen naar Rusland kunnen sturen," aldus een citrushandelaar op de versmarkt in Johannesburg, waar partijen voor Rusland zijn bestemd, maar in plaats daarvan naar de binnenlandse markt zijn verlegd. "We hebben een overaanbod, maar geen verschrikkelijk overaanbod."

"De citroenen die zogezegd voor Rusland worden geteeld, zijn van vergelijkbare kwaliteit als die zij normaal zouden ontvangen," vervolgt de handelaar, "zij het over het algemeen van betere kwaliteit."

Hij merkt verder op dat de citroenenmarkt de afgelopen seizoenen onvoorspelbaar is geweest. "We verwachten een groot overaanbod [op de binnenlandse markt] vanwege Rusland, maar andere markten zouden zich kunnen openen. We bekijken het van week tot week."

De citroenprijzen zijn iets lager voor het vroege seizoen, € 4,90 tot €7,40 per karton van 15 kg op dit moment. De gemiddelde prijs voor klasse 1 citroenen is € 0,30 per kg. "Dat zijn tamelijk zwakke prijzen voor citroentelers," zegt een andere marktagent in Johannesburg.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven