Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trends en bouwstenen voor de toekomst tijdens Interpera 2022

Het Interpera congres vindt op woensdag 29 juni plaats in het Zalmhuis in Rotterdam. Eerder werd bekendgemaakt dat marktdeskundigen Cindy van Rijswick (Rabobank) en Helwig Schwartau (AMI) vertellen over de belangrijkste marktontwikkelingen van peren wereldwijd. Inmiddels zijn nieuwe sprekers toegevoegd aan het programma en is bekend dat Hans Steenbergen (Food Inspiration) het congres zal afsluiten.

De aanwezigen worden meegenomen in de opkomende trends na corona, de globale uitdaging en de opkomst van de Chief Executive Consumer (CEC). Wat zijn de bouwstenen voor het menu van de toekomst en de rol daarbij van peren? Eén van de opvallende kenmerken is dat hij foodtrends koppelt aan tal van maatschappelijke, demografische en technologische ontwikkelingen. In de wandelgangen wordt hij wel de 'foodservice-filosoof' genoemd. Hans: "Groenten en fruit zijn de mooiste merken van Moeder Aarde."

Wie eet welke peer?
Naast de marktontwikkelingen, zijn de consumentenontwikkelingen ook een belangrijk thema. Wint de peer weer aan populariteit in West-Europa? De consumptie van peren in Europa staat al jaren onder druk, maar is er sprake van een ommekeer? Nederlanders, Britten en Duitsers kochten in 2021 gemiddeld 5 procent meer peren dan een jaar eerder. Ook in 2020 nam de consumptie toe. De Conference-peer voert de boventoon, maar nieuwe rassen zijn in opkomst. 

Perenoogst 2021: laagste volume in de afgelopen 20 jaar
In 2021 viel de perenoogst in de Europese Unie door late vorst in het voorjaar een kwart lager uit dan in 2020. Zo plukten perentelers 1,7 miljard kilo. Dit was het laagste volume in de afgelopen 20 jaar. In Italië, het belangrijkste EU-productieland van peren, viel de oogst in 2021 ver terug. Zo plukten Italianen slechts 200 miljoen kilo, terwijl het gemiddelde in de 10 jaar ervoor bijna 700 miljoen kilo bedroeg. Wat zijn de oogstverwachtingen voor 2022? De eerste indicaties worden gegeven tijdens Interpera.

Bruingemarmerde schildwants
Naast vorstproblemen richt de bruingemarmerde schildwants (Engels: the brown marmorared stink bug) in de afgelopen jaren flinke schade aan in de Italiaanse perenteelt. Professor Lara Maistrello van de Universiteit van Modena en Reggio Emilia voert jarenlang onderzoek uit naar de bestrijding van deze schadelijke schildwants. Lara toont tijdens Interpera de laatste onderzoeksresultaten die hoopvol zijn in de bestrijding van deze schildwants. Maar feit is wel dat het Italiaanse perenoppervlak flink is gedaald.

Programma
Op dinsdag 28 juni worden diverse bedrijven bezocht in de Betuwe, woensdag 29 juni vindt het congres plaats en op donderdag 30 juni wordt er een bezoek gebracht aan de Perendag in Krabbendijke.

Bezoekers die de tickets voor 10 april a.s. kopen, ontvangen 20 procent korting via de Early Bird verkoop.

Voor meer informatie en ticketverkoop:
www.interpera.org  

Publicatiedatum: