Miguel Ángel Sánchez van het Spaanse TodoPalmera:

"De grootste Europese dadelproducent, maar we willen blijven groeien"

Alicante is de thuisbasis van een van de grootste palmboomgaarden ter wereld. "De palmentuin van Elche is overigens het meest noordelijke palmbos op aarde en de enige plaats in Europa waar dadels geteeld worden," zegt Miguel Ángel Sánchez.

"De oorsprong van het palmbos met de opstelling die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, dateert uit de tijd van al-Andalus, toen de Moren heersten over grote delen van Spanje. Maar er zijn ook aanwijzingen van de aanplant van palmbomen in de tijd van de Feniciërs, rond 500 voor Christus. De palmbomen pasten zich goed aan de omstandigheden in Elche aan. Ze zijn bijvoorbeeld bestand tegen zout water. Ze produceerden voedsel, dienden als bouwmateriaal en boden beschutting aan andere gewassen die in het gebied werden geplant."

"Momenteel worden er verschillende rassen geteeld, waaronder Medjoul, Hayani, Barhi... en de variëteit die eigen is aan de palmentuin van Elche, Confitera. In Elche zijn er meer dan 100.000 verschillende soorten palmbomen. We hebben nog een uitgebreid onderzoek en classificatiewerk voor de boeg, want we denken dat er nog veel hoogwaardige soorten ontdekt moeten worden. De palmentuin van Elche is een van de grootste kiemplasmabanken voor palmbomen ter wereld."

"Dit seizoen hebben we, net als de vorige twee, een vrij kleine opbrengst. We kennen nu al drie jaar een slechte oogst door slecht weer in de bestuivingsperiode. Toch zullen er dit jaar in Elche tussen de 40.000 en 50.000 kilo kwaliteitsdadels van geselecteerde rassen zijn geproduceerd", zegt Miguel Ángel, die de oprichter en voorzitter is van de Vereniging van Dadeltelers van Elche en COO bij het bedrijf TodoPalmera. "Ons potentieel ligt op meer dan 100.000 kilo. Door het lagere oogstvolume zijn de dadels dit jaar wel groter."

"De dadel van Elche is een product voor fijnproevers en heeft de meerwaarde dat het op de Europese markt een lokaal product is. Het gros van de productie wordt in Spanje op de markt gebracht, waar het zeer gewaardeerd wordt, vooral door leden van de moslimgemeenschap tijdens de Ramadan", zegt Miguel Ángel Sánchez. "We exporteren ook kleine hoeveelheden naar Engeland, Griekenland, Frankrijk en Duitsland."

"TodoPalmera is de grootste dadelproducent van heel Europa. We hebben zo'n 2.000 palmbomen in productie. Momenteel zitten we in de overgangsfase naar biologische teelt. Maar omdat we graag zouden uitbreiden, zijn we nog percelen aan het voorbereiden op de teelt. Tot nu toe zijn er problemen met de beschikbaarheid van planten, maar een bedrijf heeft palmbomen in vitro gekloond, zodat we volgend jaar met de aanplant kunnen beginnen."

Werelderfgoedlijst
De Palmentuin van Elche werd op 30 november 2000 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. "De palmentuin is een uniek voorbeeld van de Arabische tuinbouwtechnieken op het Europese continent", zo schrijft de UNESCO. Het erfgoed is door de eeuwen heen bewaard gebleven en vandaag de dag wordt het nog steeds beschermd en benut door organisaties zoals TodoPalmera of de Vereniging van Dadeltelers van Elche, die nu ook werken aan een keurmerk.

"We verkopen de dadels, vers en ook gedroogd, via onze website en in onze eigen winkel. We leveren ook aan natuurwinkels, groenteboeren en restaurants."

"Daarnaast verkopen we eveneens planten, meubels van palmhout of gereedschap voor de dadelteelt, voeren we snoei- en onderhoudswerkzaamheden uit, organiseren we rondleidingen in de palmentuin en bieden we cursussen aan voor dadeltelers."

Voor meer informatie:
Miguel Ángel Sánchez (COO)
TodoPalmera
Tel: +34 606 566 578
info@todopalmera.com
www.todopalmera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven