Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Europees Centrum voor Allergieonderzoek kent keurmerk toe aan appelrassen

Over een paar jaar zullen appelen die officieel als allergievriendelijk worden beschouwd, in de supermarkten verkrijgbaar zijn. De appelen zijn het resultaat van een project waarbij onderzoekers in samenwerking met het Züchtungsinitiative Niederelbe (ZIN), een initiatief voor de veredeling van appelrassen, met succes twee appelrassen hebben ontwikkeld die officieel als allergievriendelijk zijn erkend. Dit is de eerste keer dat appelrassen een Ecarf-zegel hebben gekregen van de European Center for Allergy Research Foundation.

Prof. Werner Dierend is als hoofd van de afdeling fruitteelt aan de Hogeschool Osnabrück verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe allergievriendelijke appelrassen. Hij en de andere betrokken wetenschappers konden putten uit meer dan 700 appelsoorten van het ZIN-veredelingsprogramma en het uiteindelijke succes van het project werd mogelijk gemaakt door de benutting van expertise uit verschillende disciplines.

"Aangezien bekend is dat verschillende rassen een verschillend allergeenpotentieel hebben, hadden we er alle vertrouwen in dat we in deze pool van rassen één of misschien wel meerdere rassen zouden vinden die allergievriendelijk zijn," zegt Dierend. De volgende stap was het opsturen van de monsters uit Osnabrück naar de Technische Universiteit van München (TUM), waar ze werden geanalyseerd op allergenen.

Mensen met berkenstuifmeelallergie hebben vaak ook last van appelallergie. Momenteel zijn er vier families van appelallergenen bekend, waarvan er twee als minder belangrijk worden beschouwd.

Schwab en zijn team onderzochten in totaal 700 verschillende ZIN appelsoorten op hun MAL d 1 gehalte. De appelrassen met een bijzonder laag allergeengehalte werden naar Karl-Christian Bergmann van het Charité - Universitätsmedizin Berlin universitair ziekenhuis gestuurd, waar Bergmann en zijn team provocatietests uitvoerden waarbij appelallergiepatiënten onder medisch toezicht eerst 30 gram en later 100 gram verse appelmonsters consumeerden. Typische symptomen zoals jeuk, tintelingen in de mond en zwelling van de lippen, tong en mondslijmvlies werden vervolgens op een driepuntsschaal beoordeeld op hun intensiteit.

De nieuwe appelrassen, die nu nog ZIN 168 en ZIN 186 worden genoemd, hebben een rood vruchtoppervlak. De appelen van het ras ZIN 168 zijn zoet, sappig en smakelijk met stevig en knapperig vruchtvlees. Ze hebben een middelrode kleur en zijn middelgroot tot groot. De appelen van de soort ZIN 186 zijn overwegend groot, knapperig en sappig en hebben een licht overheersende zoete smaak.

De wetenschappers zijn optimistisch dat de twee allergievriendelijke appelen in 2025 of 2026 in de schappen van de supermarkt zullen liggen.

Voor meer informatie:
Prof. Dr. rer. nat. Wilfried Schwab
Technical University of Munich
TUM School of Life Sciences
Biotechnology of Natural Products
Liesel-Beckmann-Str. 1
85354 Freising, Duitsland
+49 8161 71 2912
wilfried.schwab(at)tum.de

Publicatiedatum: