Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Israëlische AGF-sector moet rekening houden met mogelijke consequenties door geen positie tegen Rusland in te nemen

Israël heeft zich niet aangesloten bij het internationale pakket aan sancties tegen Rusland en de sancties die de VS en EU hebben ingesteld, bieden Israëlische bedrijven weinig achterdeurtjes om te benutten. 

De Israëlische regering weigerde mee te werken aan de sancties en er is bijvoorbeeld nog steeds vliegverkeer tussen Israël en Moskou.

Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, heeft echter beloofd dat het land geen misbruik zal maken van het ontwijken van sancties en dat het een neutrale positie inneemt in dit conflict. Een groot deel van de Israëlische bevolking bestaat uit Russische immigranten en de invloed van Joods-Russische oligarchen in Israël roept twijfels op.  

Voor de oorlog deed Israël weinig zaken met Rusland en nu de Russische economie op een recessie afstevent, is er weinig animo om de sancties te schenden. Het Israel Export Institute laat weten dat de handel tussen Israël en Rusland vorig jaar een waarde van €1,4 mld bereikte. Dit is minder dan 1% van de totale Israëlische handel. €620 mln hiervan had betrekking op de import van Rusland. Wanneer Russische producten die via derde landen werden verladen (maar niet in de officiële cijfers zijn meegenomen) meegeteld worden dan is waarde de Israëlische import vanuit Rusland veel hoger, namelijk €2 mld. 

Eén uitzondering is de tuinbouwsector. Telers exporteerden vorig jaar ter waarde van €144 mln AGF naar Rusland. Naast dat zij deze markt verliezen, zullen zij ook niet zo snel betalingen ontvangen voor de producten die zij voor de oorlog aan Rusland hebben geleverd, zo laat het Israel Export Institute weten. 

Bron: haaretz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven