Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Peter Turner - Variety Innovations

Zuid-Afrika beheerst de vaardigheden om de 'meedogenloze' gele kiwi's te telen

"De Zuid-Afrikaanse telers die de sprong waagden en investeerden in de teelt van de toen nog onbekende gele kiwi (het enthousiasme over groene kiwi's doofde zo'n twintig jaar geleden stilaan uit in Zuid-Afrika) plukken daar nu de vruchten van," zegt Peter Turner, directeur van Variety Innovations. Het bedrijf is de licentiehouder van de Soreli-kiwi in Zuid-Afrika, waar het gele kiwi-seizoen half februari begint en begin mei eindigt.

"We hebben ondertussen bewezen dat gele kiwi's jaar na jaar goede oogstopbrengsten met prima exportkwaliteit halen. Ze komen goed aan in het land van bestemming en ze leveren een mooi rendement op voor de telers. Binnen onze Soreli-gemeenschap hebben we een groep telers die een aantal jaar geleden hun handen uit de mouwen staken, het leerproces begonnen te doorlopen en nu het punt bereikt hebben waarop ze het gevoel hebben dat ze veel van hun zorgen onder controle hebben", zegt hij. "Oudere telers zijn blij met hun keuze voor Soreli en andere variëteiten. Ze zien dat het werkt."

Een recente open dag in Waboomskraal, in de West-Kaap - een ideale plaats voor de teelt van groene en gele kiwi's - trok veel volk. Bijna 90 mensen namen persoonlijk of virtueel deel aan het evenement.

Gele kiwi's trekken veel belangstelling omwille van het goede rendement van de teelt. Peter besteedt zelfs veel van zijn tijd aan het ontraden van telers, omdat niet alle gebieden het juiste klimaat hebben voor de kiwiteelt. En wie van de extensieve landbouw komt, is misschien niet gewend aan de intensiteit van een teelt zoals die van kiwi’s.

"Kiwi kan meedogenloos zijn als je niet op de hoogte bent van de eisen die de teelt stelt. Bij andere gewassen kunnen telers vaak later nog met een aanpassing een probleem oplossen, maar met kiwi is het veel moeilijker om foute beslissingen of tegenslagen recht te trekken. Je moet voortdurend op scherp staan."


Zuid-Afrikaanse gele kiwi's worden goed ontvangen op de markt
Peter zegt dat de kennis die de organisatie heeft opgebouwd voor de teelt in de Zuid-Afrikaanse omstandigheden, die heel anders zijn dan die van Nieuw-Zeeland en Chili, een springplank kan zijn voor nieuwe telers, maar die moeten zich zeker de moeite getroosten om zich in te werken en alles weten te komen over de variëteiten en de Zuid-Afrikaanse bijzonderheden.

"Wij hebben ondertussen de kennis in pacht: we weten welke rassen, welke gebieden en welke teelttechnieken ons het juiste resultaat opleveren. Wat telers in Zuid-Afrika niet altijd weten is wat de gemiddelde jaarlijkse oogstopbrengst van een ras is, welke maatvoering en packout verwacht kan worden en of de maten overeenkomen met wat de markt wil. Wat is het juiste moment voor de oogst en hoe moet de opslag gebeuren?"

De telersgroep heeft nu het gevoel dat ze op al die vragen een antwoord kan geven om kiwi’s op de markt te brengen met een droge stofwaarde van meer dan 18% en met het vermogen om verre reizen aan te kunnen.

"De markt is enthousiast over ons product en daar zijn we heel blij mee. In 2017 kwam er nog veel fruit te zacht aan op bestemming, maar nu zien we dat onze kiwi’s met de goede kleur, suikers, maatvoering en eetkwaliteit de bestemmingsmarkten bereiken."

"We weten welke rassen, welke gebieden en welke teelttechnieken ons het juiste resultaat opleveren." 

Uniek groeiklimaat
"Het is heel belangrijk dat er in de teeltgebieden voldoende koude-uren zijn. Dan kan het proces geordend en duurzaam verlopen en bekomen de telers het resultaat dat ze zoeken." Gebieden als Elgin, Waboomskraal, de koudere delen van KwaZulu-Natal, Magoebaskloof zijn geschikt voor de kiwiteelt.

"Onze verwachtingen zijn niet zo hoog gespannen als die van Nieuw-Zeelandse telers. Wij mikken op zo'n 25 tot 30 ton verkoopbaar fruit per hectare." In Nieuw-Zeeland kan de gemiddelde oogstopbrengst dubbel zo hoog zijn, wat wordt verklaard door de volwassenheid van de kiwisector en de ondersteuning op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, maar ook door het voordeel van de lagere breedtegraad en het zeeklimaat.

Foto's geleverd door Peter Turner

"Het aantal koude-uren in Zuid-Afrika is niet optimaal en we hebben ook niet de middelen voor R&D die Nieuw-Zeelandse telers wel hebben, maar we geloven sterk dat we het productieniveau nog kunnen opkrikken. Ondertussen zijn we blij met 25 à 30 ton per hectare. Dat is een goede start voor een rendabele teelt."

Voor meer informatie:
Peter Turner
Variety Innovation B.V.
Tel: +27 82 894 5938
peter@sorelikiwi.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven