Amerikaanse citrusoogst historisch laag

De Amerikaanse citrusoogst van 2021/22 zal naar verwachting 6 miljoen ton bedragen, zo stelt een rapport van USDA dat eind maart is gepubliceerd. Dat is 13% minder dan de opbrengst in 2020/21. De daling is vooral te wijten aan kleinere sinaasappel- en grapefruit-oogsten in Californië, Florida en Texas, en beperktere volumes mandarijnen in Californië en Florida.

De sinaasappeloogst in Californië zal naar verwachting met 5% afnemen ten opzichte van vorig seizoen. Voor Valencia’s wordt een daling van 9% verwacht en voor de andere sinaasappelen (vroege en middellate rassen en Navels) een krimp van 4%. De voorspelde aanvoer van sinaasappelen uit Florida ligt 5% lager dan de voorspelling die in de maand februari werd gedaan. In totaal verwacht USDA 22% minder sinaasappelen in Florida ten opzichte van vorig seizoen. Dat is ook minder dan in 2017/18, toen Florida geteisterd werd door orkaan Irma. Een kleinere oogst van sinaasappelen, grapefruit en mandarijnen zal naar verwachting leiden tot meer import en hogere prijzen in vergelijking met vorig jaar.

Prijsvooruitzichten
De telersprijsindex (PPI) voor vers fruit was in februari 172,06 (1982 = 100), wat 4,5% hoger is dan in januari 2022 en 13,3% hoger dan in februari 2021. De PPI van februari steeg al voor het tweede opeenvolgende jaar. De PPI nam toe door de stijging van de telersprijzen voor citrus, appelen en druiven in het begin van het jaar.

De update van de marktomstandigheden voor bederfelijke producten in de VS, Mexico en Canada die de USDA wekelijks publiceert, blijft: slechte weersomstandigheden, transportproblemen en stijgende kosten voor onder meer brandstof, verpakkingen en arbeid rapporteren.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Bron: ers.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven