Prijzen voor borsjt-ingrediënten tonen gevolgen van sancties voor Russische prijzen

De sancties naar aanleiding van de inval in Oekraïne hebben in Rusland tot aanbodschokken en een sterke devaluatie van de munteenheid geleid, hoewel de munt op dit moment weer opkrabbelt. De prijzen van de meeste ingrediënten voor borsjt, het traditionele slavische gerecht met aardappelen, uien, kool, wortelen en bieten, zijn in één week met meer dan 10% gestegen: uien stegen met meer dan 18% en kool met bijna 16%. Inwoners van sommige regio's moesten meer dan 40% meer betalen voor sommige basisvoedingsmiddelen die nodig zijn om de stoofpot te koken.

De consumentenprijzen stegen in totaal met 1,16% in de zeven dagen eindigend op 25 maart, iets minder dan de 1,93% een week eerder, aldus de Federale Dienst voor de Statistiek woensdag.

Uit een onderzoek dat Bloomberg deze maand onder analisten heeft uitgevoerd, blijkt dat de inflatie dit jaar gemiddeld 20% zou kunnen bedragen, wat de snelste inflatie zou zijn in ongeveer twee decennia. De Russische economie ligt op koers om in twee opeenvolgende jaren te krimpen, voor het eerst sinds de ineenstorting die volgde op het uiteenvallen van de Sovjet-Unie drie decennia geleden.

Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven