Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siliconen framboos leert robots fruit vast te grijpen

Frambozen zijn niet gemakkelijk te oogsten, omdat ze door hun delicate structuur kwetsbaar zijn voor krassen of beurse plekken. Daarom moeten ze met de hand worden geplukt in plaats van met machines. Ingenieurs van het Create-lab (Computational Robot Design & Fabrication) van de EPFL zijn deze uitdaging echter aangegaan. Zij hebben een siliconen framboos gemaakt om oogstrobots te trainen in het grijpen van fruit zonder te veel druk uit te oefenen. Met andere woorden, ze maken een levensvatbaar alternatief voor het oogsten van fruit met de hand.

Josie Hughes, een professor aan Create: "Het is een spannend dilemma voor ons als robotica-ingenieurs. Het frambozenoogstseizoen is zo kort en het fruit is zo waardevol dat verspillen gewoon geen optie is. Bovendien zijn de kosten en logistieke uitdagingen van het testen van verschillende opties in het veld onbetaalbaar. Daarom besloten we onze tests in het lab uit te voeren en een replica van de framboos te ontwikkelen om oogstrobots te trainen."

Om oogstrobots te trainen in het plukken van fruit, ontwierpen en bouwden de Create-ingenieurs een siliconen framboos die de robot kan leren hoeveel druk er wordt uitgeoefend terwijl het fruit nog vastzit aan het takje en nadat het is losgelaten. De eigenschappen van de siliconen framboos kunnen worden aangepast om de weerstand van het fruit te evenaren. Op basis daarvan oefent de robot de nodige plukkracht uit.

Bron: techexplorist.com

Publicatiedatum: