Vrolijke mandarijn symbool van verzet tegen zuurpruimen

Omwonenden vonden hem te vrolijk en te fel de mandarijn maar inmiddels lijkt de mandarijn een vorm van vreedzaam protest tegen zuurpruimen te worden. 

Kunstenaar Jan Heinsbroek werd gevraag een muurschildering te maken op de gevel van het in juli 2021 geopende self-servicerestaurant LEFT. Daar verkopen de ondernemers van de onderliggende AH-supermarkt onverkochte en overgebleven producten om voedselverspilling tegen te gaan. 

Na klachten van omwonenden schilderde JanDeMan de felle oranje en gele tinten van onder meer de mandarijn, tros bananen en glas jus d'orange over tot een meer neutrale (zuur)pruim, koffiekop en glas grapefruitsap. 

De mandarijn had ondertussen veel fans gekregen. Op de veelgestelde vraag "Komt de mandarijn terug?" heeft de kunstenaar nu een antwoord. Hij maakte op een andere plek in Utrecht een mandarijn muurschildering en inmiddels is er mandarijn-merchandise  collectie die via Facebook en Instagram te koop is.

 

Mandarijnen fans zijn bij: "Dit wordt ‘t symbool van vreedzaam verzet tegen de (zuur)pruimen", is te lezen onder de posts. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven