Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jörg Sailer van Klaus Burkert uit München:

"Sahara-stormen zorgen voor verhoogde afschrijvingen"

Verhoogde logistieke kosten en aanzienlijke prijsstijgingen kenmerken de actuele fruithandel en daarmee ook de klassieke agentuurhandel. "De fruitlogistiek en beschikbaarheid van transporteurs zullen ook na de pandemie een grote uitdaging vormen. Daar komen de actuele stakingen en weerscapriolen in Zuid-Europa, evenals de oorlogssituatie in Oekraïne nog bovenop", zegt Jörg Sailer, directeur van fruitagentuur Klaus Burkert uit München. 

Over het algemeen bevinden de totale transportkosten zich op een recordhoogte, stelt de fruithandelaar uit München vast. "En dat is naar mijn idee nog niet het einde, want er zal nog een en ander op ons afkomen. Ik zou me zelfs voor kunnen stellen dat veel transporteurs op een gegeven moment in financiële moeilijkheden zullen raken, wat uiteindelijk ook ons fruithandelaren treft."

De moeilijkere omstandigheden in de fruitbranche weerspiegelen zich dan ook in de prijzen. "Het extreme weer in Zuid-Europa heeft de prijzen in de categorie vruchtgroenten extreem omhoog gedreven. Daar komen nog de Sahara-stormen bij, die vooral bij gewassen in de vollegrond, bijvoorbeeld bloemkool en sla, tot hoge afschrijvingen geleid hebben", aldus Jörg. Daarnaast heeft men met extreme prijstoeslagen te kampen. "Spaanse trostomaten kosten zo'n 60 procent meer dan vorig jaar. Bij vleestomaten zijn de prijzen ongeveer verdubbeld. Voor producten van overzee, bijvoorbeeld meloenen en druiven, geldt ongeveer hetzelfde. De enige uitzondering is bloemkool, dat wordt tegen relatief gunstige prijzen verhandeld."

Onderbrengen van reclamaties en inkoop op de groothandelsmarkt
Jörg staat sinds 2019 aan het roer van het bedrijf dat in 2003 werd opgericht. "Onze activiteiten laten zich in twee takken onderverdelen: aan de ene kant houden we ons bezig met de inkoop van groenten en fruit via de plaatselijke groothandelsmarkt evenals via buitenlandse partners. Deze producten distribueren we vervolgens aan de regionale groothandel. Aan de andere kant wijden we ons aan het onderbrengen van reclamaties." De laatstgenoemde tak heeft in tijden van corona onder andere vanwege de schommelende productafname in de retail een merkbare impuls gekregen.


Jörg Sailer tijdens een bezoek van FreshPlaza aan de groothandelsmarkt in 2017. De fruitagentuur is al sinds vele jaren op de groothandelsmarkt in München gevestigd.

Gebrek aan perspectief
Maar ook onafhankelijk van corona en actuele prijstoeslagen staat de branche volgens Jörg voor grote uitdagingen. "Bij veel telers ontbreekt er een opvolger, en voor veel marktfirma's op de plaatselijke groothandelsmarkt geldt ongeveer hetzelfde. Gezien de slepende onderhandelingen wat betreft de groothandelsmarkt München ontbreekt naar mijn idee ook het perspectief voor de langere termijn voor ons handelaren, waardoor we nauwelijks kunnen plannen."

Stijging van de AGF-consumptie verwacht
Desalniettemin is de firma Burkert klaar voor de nabije toekomst, zegt Jörg tot slot. "We hebben ons vooral assortimentstechnisch iets breder opgesteld en zijn meerdere strategische partnerschappen aangegaan. Daarnaast zijn we gelukkig in een bestendige, systeemrelevante branche actief. Want gegeten wordt er altijd en ik ben er zeker van dat de AGF-consumptie na de crisis weer stapsgewijs zal toenemen."

Voor meer informatie:
Jörg Sailer
Fruchthandel Klaus Burkert e.K.
D-Großmarkt München, Duitsland
Tel: +49 170 388 99 31
joerg@fruchthandel-burkert.de 
www.fruchthandel-burkert.de (in onderhoud)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven