Frankrijk exporteerde de laatste 12 maanden 150 ton diepvries frites naar Nieuw-Zeeland

De aardappelexport naar Australië vanuit België en Nederland lijkt gestabiliseerd te zijn met een daling op kwartaalbasis (5%), maar nog steeds een stuk hoger dan medio 2020.

Opmerkelijk is de stijging van de import in Australië uit Argentinië in januari met 821 ton. Argentijnse diepgevroren frites was te vinden op de Nieuw-Zeelandse markt, maar er zijn dit jaar geen verdere importen geweest. Maar Argentinië is wel een opkomend exportland om in het oog te houden, gezien de groei in tal van andere exportmarkten.

Van belang is dat de Zuid-Afrikaanse sector en de handelsautoriteiten van de regering in november 2021 een antidumpingonderzoek zijn gestart tegen België, Duitsland en Nederland, naar aanleiding van een aanzienlijke toename van de import na het vervallen van de antidumpingrechten.

De import in Nieuw-Zeeland vanuit Duitsland is minimaal, maar het afgelopen jaar is er enige import geweest vanuit een ander EU5-land, Frankrijk, 150 ton in de afgelopen 12 maanden.

Voor China is een belangrijke recente verandering de invoering van nieuwe regelgeving voor de import van levensmiddelen die een negatief effect heeft gehad op de hoeveelheden die vanuit de wereldmarkt naar China worden uitgevoerd. Daar staat tegenover dat als de veranderingen worden begrepen en goed worden nageleefd, dit een kans kan betekenen voor NZ-exporteurs. De export van Nieuw-Zeeland naar China bedroeg de afgelopen 12 maanden in totaal 131 ton.

NZ Statistieken diepgevroren aardappelproducten
De exportgroei van 27% in het laatste kwartaal toont tekenen van herstel met een jaarlijkse groei van 5%.
De exportgroeimarkten zijn Thailand met 178%, Maleisië met 185% en de Filipijnen met 242%. Deze drie markten droegen 2.586 ton bij aan de totale groei van 3.223 ton in het afgelopen kwartaal.
De exportgroei naar Australië bedroeg 12% en die van Japan 9%. Japan is een kans voor de Nieuw-Zeelandse voedselverwerkende sector, omdat de toeleveranciers in de VS nog steeds te kampen hebben met extreme verstoringen in de toeleveringsketen, die leiden tot tekorten en rantsoenering van diepgevroren frites in Japan.

Andere belangrijke exportmarkten voor Nieuw-Zeeland zijn Indonesië met een jaarlijkse groei van 89%, die het laatste kwartaal is vertraagd tot 19% en Taiwan met een bescheiden jaarlijkse groei van 6% en het laatste kwartaal 4%.
Hoewel het een kleinere exportmarkt betreft, bedroeg de Koreaanse export de afgelopen 12 maanden 587 ton, een vervijfvoudiging ten opzichte van het voorgaande jaar. Kansen voor verdere groei in de toekomst?

De import daalt met 17% ten opzichte van het vorige kwartaal, met een groei van 8% op jaarbasis. De daling ten opzichte van het vorige kwartaal is toe te schrijven aan Australië (20%) en de VS (43%). Het lijkt erop dat de verstoring van de toeleveringsketen vanuit de VS naar Japan ook tot uiting komt in de import vanuit de VS naar Nieuw-Zeeland.

De import vanuit België en Nederland groeit met 6% netto in het laatste kwartaal. Interessant is dat de aangekochte exportgegevens over de wereldhandel voor België en Nederland een daling (13%) te zien geven, dus geen duidelijke toename van de dreiging vanuit deze twee landen.

Voor meer informatie: potatoesnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven