"We doen wat we kunnen om op de markt te blijven"

Oekraïense appelexporteur had gehoopt op wat meer tijd om van de pandemie te herstellen

De oorlog in Oekraïne verloopt rampzalig voor Oekraïense appelexporteurs. Boomgaarden zijn verwoest en alle kosten zijn gestegen, om nog maar te zwijgen over de verschrikkingen waar de bevolking in Oekraïne dagelijks mee te maken heeft. Eén exporteur hoopt dat de vrede snel wordt hersteld, zodat hij zich weer op de appelhandel kan storten. 

Garik Andriasyan, directeur van het Oekraïense fruitexportbedrijf Gold Scorpion, zag het appelseizoen na het uitbreken van de oorlog volledig in het honderd lopen. "Je kunt je wel indenken hoe slecht ons appelseizoen is verlopen. We hadden het tijdens de pandemie zelfs niet zo moeilijk. We weten allemaal dat een oorlog behalve de politiek alleen verliezers kent. Vlak voor de oorlog uitbrak, krabbelden we op na de coronacrisis. Veel bedrijven zijn failliet gegaan als gevolg van de economische malaise die de pandemie heeft veroorzaakt. De oorlog is voor veel andere bedrijven de laatste nagel aan hun doodskist, maar wij doen wat we kunnen om op de markt te blijven."

Net zoals alles in Oekraïne zijn ook appelen duurder geworden. "Het is zelfs rendabel voor het Oekraïense bedrijf om appelen uit Polen te importeren voor de verkoop," legt Andriasyan uit. "De oorlog heeft een nadelig effect op onze handel, zowel op de export van Oekraïense appelen als op de import van Spaanse groenten en fruit in Oekraïne. Wat betreft de export vanuit Oekraïne is het nu nog moeilijk te zeggen hoe winstgevend deze zal zijn. Alles is duurder geworden. Het is zelfs voordeliger voor ons om appelen uit Polen te halen omdat de prijzen en transportkosten lager zijn."

Andriasyan vertelt dat ondanks het feit dat sommige boomgaarden totaal zijn verwoest zijn bedrijf niet van plan is om op te geven. Het bedrijf hoopt na de oorlog even sterk als voorheen terug te komen. "We proberen ons bedrijf niet geheel te sluiten. Helaas heeft de sector te lijden van de oorlog en de sancties in Spanje, aangezien bijna 80% van de Spaanse producten worden afgenomen door landen als Rusland, Belarus en Oekraïne. We verkeren in volledige onzekerheid en veel boomgaarden in Oekraïne zijn al door de Russen verwoest. Ze zijn echter niet allemaal verloren gegaan! Ik heb dan ook één grote wens en dat is dat we na de oorlog weer in vrede zullen kunnen leven. Er is in de eenentwintigste eeuw al genoeg bloedvergieten en ellende geweest en we willen dat hier gauw een einde aan komt." 

Voor meer informatie: 
Garik Andriasyan
Gold Scorpion
garikgoldscorpion@bk.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven