"Er zijn geen meldingen dat fruit wegrot in de haven van Kaapstad"

Volgens bronnen zijn er noch bij de havenautoriteiten noch bij fruitorganisatie Hortgro berichten bekend dat exportfruit verloren is gegaan in de haven van Kaapstad vanwege de trage verwerking. Niettemin berichtte het nieuwsblad Rapport dit weekend dat tonnen premium exportfruit weg liggen te rotten in de haven. 

"Momenteel is er geen sprake van congestie in de terminals van de haven van Kaapstad. Er staan ook geen files van vrachtwagens," liet Sne Makhanya van Transnet Port Terminals dinsdag weten. "Er zijn ook geen meldingen dat er fruit wegrot in de haven van Kaapstad," voegde Makhanya eraan toe. 

Tussen 1 november 2021 en 28 maart 2022 werden er in de terminals 38.700 koelcontainers verwerkt, en dat is meer dan de 38.197 containers die in dezelfde periode vorig jaar werden verwerkt. Dit resultaat werd bereikt ondanks slechte weersomstandigheden, achterstanden en de trage implementatie van het nieuwe reserveringssysteem voor vrachtwagens. 

Terwijl Rapport berichtte dat een hoeveelheid exportfruit ter waarde van ruim €6 mln haar bestemmingen op het noordelijk halfrond niet zou kunnen bereiken vanwege de problemen in de haven, vertelde Hortgro-directeur Anton Rabe dat dit bericht gebaseerd is op een verkeerde interpretatie van een raming die Hortgro eerder dit jaar publiceerde. 

"We raamden dat de potentiële verliezen op zouden kunnen lopen tot 10% van de gebruikelijke exportwaarde (€6,1 mld)," legt Rabe uit, die geen enkele reden heeft om aan te nemen dat er verse AGF ligt te bederven in de haven.

Bron: fin24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven