Conflict Oekraïne: Groenteproductie Flevoland en BosDaalen vragen donaties voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne blijft het nieuws domineren. De Oekraïense president Zelenski sprak vandaag de Tweede Kamer toe. Verder gaf hij in een eerder statement aan dat de onderhandelingen met Rusland nog niets concreets hebben opgeleverd. Binnen twee weken zullen de buitenlandministers van beide landen weer spreken. De berichten blijven elkaar opvolgen, hieronder weer een update over de gevolgen voor de AGF-sector.

Stichting Spoetnik en Groenteproductie Flevoland doen dringende oproep voor donatie aardappelen, groente en fruit
Via de stichting Spoetnik uit Vlaardingen, www.spoetnik.nl, die zich al 30 jaar inzet voor de Oekraïne, bereikte Gert Koekoek, van Groenteproductie Flevoland, de vraag voor aardappelen, groenten en fruit, rijst en pasta. "In de nu enigszins 'veilige' regio Karpaten in het zuidwesten van Oekraïne tegen de Roemeense grens, worden veel vluchtelingen opgevangen. Daar in de regio is een groot tekort aan bovengenoemde producten."

"Stichting Spoetnik waar ik zelf al 10 jaar mee bekend ben en al vaak ondersteund heb met diverse acties, heeft 2 vrachtwagens geregeld die op korte termijn die kant op gaan."

Het gaat om 1 gekoelde vrachtwagen en 1 niet gekoelde vrachtwagen. "Wat betreft pasta en rijst zijn de vrachtwagens grotendeels ingevuld, maar zeker wat betreft AGF kunnen wij nog veel artikelen gebruiken!"

Hierom doen de stichting Spoetnik en Gert een oproep voor de donatie van aardappelen, groenten en fruit.

Voor meer informatie kan men terecht bij www.spoetnik.nl of gert@gpflevoland.nl 

Bosdaalen en Westlandse Stichting Hongarije-Oekraïne rijden met hulpgoederen naar grens Oekraïne. Donaties gevraagd.
Afgelopen maandag is BosDaalen benaderd door de Westlandse Stichting Hongarije-Oekraïne om een rit met hulpgoederen uit te voeren.

"Als BosDaalen willen wij ons steentje bijdragen aan de hoge nood in Oekraïne. Aanstaande vrijdag vertrekt onze chauffeur Santo naar Tiszabecs een plaats nabij de grens van Oekraïne. (Tiszabecs, 4951 Hongarije). We zullen vandaag ook een doneeractie opzetten en deze op Social Media zetten. Met deze doneeractie zullen we een deel van de kosten dekken, hopelijk levert het meer op (dat gaat ook naar het goede doel)."

"Tevens zullen wij als bedrijf de 200 euro, die is opgehaald tijdens het Tennis/Padel toernooi aan dit goede doel doneren."

Doneren kan via de link: (https://steunactie.nl/actie/stichting-hulp-hongarije-oekraine/-8756).

Novifarm stuurt ook goederen naar getroffenen oorlogsgebied

Oorlog en haar gevolgen blijft het nieuws domineren
Nederland moet alle handel met Rusland stoppen en ook bereid zijn tot een boycot van Russisch gas. Dat heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd tegen de Tweede Kamer. Hij sprak de politici toe via een videoverbinding.

Een van Ruslands belangrijkste parlementsleden herhaalde vandaag dat als de landen van de Europese Unie gas willen, dat in roebels moet worden afgerekend. Hij waarschuwde dat dit op korte termijn ook kan gaan gelden voor olie, graan, metaal, kunstmest, kolen en hout.

De oorlog in Oekraïne laat de voedselprijzen door het dak schieten. En dat zorgt wereldwijd voor steeds meer lege schappen en lege magen. De Verenigde Naties waarschuwen dat de wereld afstevent op een voedselcrisis die miljoenen mensenlevens in gevaar brengt. "Mensen onderschatten echt de impact die dit gaat hebben."

Rabobank en dochteronderneming DLL zijn gestart met het afbouwen van alle activiteiten in Rusland om daarop het land te verlaten. De bank wil geen zaken doen in een land met een regime dat op brute wijze een andere soevereine natie binnenvalt. Dit laat de bank in een statement weten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA meldt dat zij tijdelijk niet zullen handhaven als bedrijven producten verkopen waarvan het etiket niet klopt door het tekort aan zonnebloemolie, dat is ontstaan. Er is sprake van overmacht. Andere overtredingen van de wettelijke eisen voor het etiket vallen niet onder deze tijdelijke uitzondering.

Voor 3 op de 5 internationaal actieve bedrijven is de wereldhandel er de afgelopen maanden nog moeilijker op geworden. Een cocktail van handelsbelemmeringen, gebrek aan grondstoffen en materialen, personeelstekorten, lange levertijden en torenhoge inflatie vertroebelen de vooruitzichten tot ver in 2023. Dit blijkt uit de nieuwste Monitor Internationale Handel en Logistiek van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius, met cijfers over de maand maart. "De wereld van handel en logistiek staat in calamiteitenmodus", aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven