"We moeten dringend weten waar die partij vandaan komt"

Partij Peruaanse avocado's met te hoog cadmiumgehalte onderschept in Nederland

De Nederlandse gezondheidsautoriteiten hebben een partij avocado's uit Peru uit de handel gehaald wegens een te hoog cadmiumgehalte, zo meldde de Europese voedselwaakhond RASFF op 21 maart. De zaak wordt door de RASFF als ernstig aangemerkt. Er werd 0,054 mg/kg - ppm van dit zware metaal aangetroffen in het fruit, terwijl het maximaal toegestane gehalte 0,050 mg/kg - ppm is.

Luis Gomero, voorzitter van het Peruaanse Agro-ecologische Consortium (CAP), waarschuwt dat niet alleen het imago van de Peruaanse agro-exportindustrie een deuk krijgt op de Europese markt door deze onderschepping, maar ook dat er een risico is voor de lokale consumenten, die niet weten wat ze consumeren.

"Cadmium is een zwaar metaal waarvan de negatieve effecten op de gezondheid op grote schaal zijn aangetoond. Dat is de reden waarom er in de internationale handel maximaal toelaatbare limieten zijn vastgesteld voor deze substantie. De aanwezigheid van cadmium heeft al tot veel bezorgdheid geleid bij cacaoboeren en nu komt daar de avocadoteelt bij, waarvan het areaal in Peru nog altijd fors aan het groeien is."

Hoe kwam het cadmium in de avocado's?
Gomero vertelt dat er vier mogelijke bronnen van contaminatie zijn. "Ten eerste kan het te wijten zijn aan de nabijheid van avocadopercelen bij (vroegere) gebieden van mijnbouwactiviteit. Een tweede mogelijkheid is dat er cadmium in de grond van een perceel zit en de planten het opnemen. Het kan ook de schuld zijn van massale toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Ten slotte – en dat is minder waarschijnlijk – kunnen er meststoffen zijn gebruikt die cadmium bevatten", aldus de ingenieur. 

"We moeten dringend te weten komen waar die partij avocado's die door Nederland is onderschept vandaan kwam. Dan kunnen we onderzoeken wat er aan de hand is. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa)."

"De export van groenten en fruit is heel belangrijk voor de Peruaanse economie. Daarom moeten telers voorzorgen nemen voordat ze percelen aanplanten. Een goede bodemstudie dient niet alleen om de vruchtbaarheid te onderzoeken, maar ook om te kijken of er zware metalen aanwezig zijn," benadrukt hij.

Bron: larepublica.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven